Nagyvilág

Kegyetlen műtétekkel sértik a dán és német interszex gyerekek jogait

Dán és német gyerekek emberi jogai sérülnek a nemük „normalizálása” érdekében végrehajtott invazív sebészeti beavatkozások során - közölte kedden az Amnesty International.

A női vagy férfi normáknak meg nem felelő nemi jellegel született gyermekek egy sor szükségtelen, invazív és traumatizáló orvosi eljárás kockázatának vannak kitéve, amelyek sértik az emberi jogaikat – áll az Amnesty International ma megjelent összefoglalójában.

A dániai és németországi esettanulmányokat használó A legfontosabb, hogy ne ártsunk című dokumentum azt mutatja meg, hogy elavult nemi sztereotípiák milyen módon eredményeznek nem-sürgősségi, invazív és visszafordíthatatlan sebészeti beavatkozásokat interszexuális gyermekeknél – az interszexuális kifejezés általánosan olyan személyeket jelöl, akik nemi jellegei változó tulajdonságokat mutatnak, kromoszómák, genitáliák vagy szaporítószervek tekintetében.

A gyermekekre gyakorolt potenciálisan káros hosszútávú hatásainak pontos ismerete nélkül végzik el ezeket az úgynevezett „normalizáló eljárásokat

– mondta Laura Carter, az Amnesty International szexuális orientáció és nemi identitás kutatója.

Itt érzékeny szöveteket érintő metszésekről beszélünk, amelynek élethosszig tartó következményei vannak, és mindez pusztán a fiúk vagy lányok kinézetére vonatkozó sztereotípiák miatt. A kérdés az, hogy ez kinek az érdekében történik, hiszen a kutatásunk azt mutatja, hogy ez borzalmas élmény egy embernek.

A jelentés azt részletezi, hogy Dániában és Németországban jellemzően csecsemőkön és tíz évnél fiatalabb gyerekeken nem sürgősségi orvosi eljárásokat végeznek el annak ellenére, hogy nincsen a sebészeti beavatkozás szükségességét alátámasztó orvosi kutatás. Becslések szerint a globális népesség akár 1,7%-nak vannak változó nemi jellegei – vagyis az ilyesmi pont olyan gyakori, mint a vörös haj.

Interszexuális emberekkel, dániai és németországi egészségügyi szakemberekkel valamint európai támogató és érdekképviseleti csoportokkal folytatott interjúk alapán az Amnesty International bizonyítékokat talált arra, hogy változó nemi jellegekkel született gyerekeket a következő eljárásoknak vetik alá:

• Megnagyobbodott csikló eltüntetése, amely idegi sérülések, hegek és fájdalmak veszélyével jár;
• vaginális segészeti beavatkozások vagy vaginoplasztika, amely több sebészeti beavatkozást is jelenthet fiatal gyerekeken a vaginális nyílás kialakítása vagy megnagyobbítása érdekében;
• gonadektómia – ivarmirigyek eltávolítása (beleértve a petefészek- és hereszöveteket), ami visszafordíthatatlan és élethosszig tartó hormonkezelést tehet szükségessé;
• hypospadiasis műtét – olyan műtét, amelynek során a húgycsövet a pénisz csúcsára helyezik vissza, hogy funkcionálisan és kozmetikailag normálisnak tekintett péniszt alakítsanak ki.

Az ilyen sebészeti beavatkozások számos hosszútávú egészségügyi komplikációval járnak.

Az ilyen orvosi beavatkázások néha orvosilag szükségesek a gyermek élete és egészsége érdekében, de nem mindig. Sok, az Amnesty International által a saját vagy a gyermekeik tapasztalatairól megkérdezett ember számolt be fizikai és mentális traumákról a beavatkozásokkor, és az azokat követő életük során.

Amikor végiggondolom, hogy mi történt, dühös leszek, mert nem olyasmiről van szó, amit valaki másnak kellett eldöntenie – várhattak volna vele

– mondta H. Dániából, aki névtelenül beszélt az Amnesty Internationallel. Régi orvosi kartonjait vizsgálva véletlenül fedezte fel, hogy ötévesen hypospadiasis műtéten esett át.

Szomorú leszek, ha arra gondolok, hogy azért tekintik szükségesnek, hogy az ilyen gyerekeket megoperálják, mert mások úgy gondolják, hogy ezt kell tenni.

Emberi jogok forognak kockán

Az Amnesty International szerint az interszexuális gyerekek kezelésének megközelítése Dánia és Németország-szerte sérti a gyerekek emberi jogait, beleértve a magánélethez és az elérhető legmagasabb szintű egészséghez való jogaikat.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) ugyancsak explicit módon elítélte az ilyen gyakorlatot. Többször nevesítették a gyermekeken végzett orvosilag szükségtelen sebészeti beavatkozásokat káros, a gyermekek jogait sértő gyakorlatként.

A dán és német hatóságok kötelességeiket elmulasztva nem védik meg ezeket a gyermekeket. Ezen a területen az orvosi kutatások és ismeretek jelenlegi hiányát tekintve, az életet megváltoztató, visszafordíthatatlan döntéseket nem lenne szabad meghozni akkor, amikor a gyermek még túl fiatal ahhoz, hogy beleszólása lehessen abba, hogy mit tesznek vele

– mondta Laura Carter.

Az Amnesty International felszólítja mindkét ország törvényhozóit és egészségügyi szakembereit, hogy biztosítsák, semmilyen gyermeket nem vethetnek alá nem sürgősségi, invazív és visszafordíthatatlan kezeléseknek. Ennek megfelelően a döntéseket el kell halasztani addig, amíg az egyén értelmesen részt tud venni annak meghatározásában, hogy mit tesznek a testével.

Hasonlóképpen szükséges, hogy az egészségyügyi szakemberek képzést kapjanak a nemi és testi eltérésekről, a hatóságoknak ne tartsanak fenn káros nemi sztereotípiákat, valamint Németország és Dánia jutasson kártérítést a szükségtelen orvosi beavatkozások elszenvedőinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik