Külföld
(FILES) This file photo taken on April 15, 2017 shows North Korean leader Kim Jong-Un as he waves from a balcony of the Grand People's Study house following a military parade marking the 105th anniversary of the birth of late North Korean leader Kim Il-Sung, in Pyongyang. 
US President Donald Trump on May 1, 2017 said he would not rule out meeting North Korean leader Kim Jong-Un, saying he would be "honored to do it," despite weeks of tough talk against the regime."If it would be appropriate for me to meet with him I would absolutely. I would be honored to do it," Trump said in an interview with Bloomberg.
 / AFP PHOTO / ED JONES

Mit akar egymástól Amerika és Észak-Korea?

Kovács Márta
Kovács Márta

újságíró. 2017. 05. 02. 18:12

Nem újdonság, hogy Kim Dzsongun atomcsapással fenyegeti az Egyesült Államokat, most azonban úgy tűnik, elfogyott a Trump-kormány türelme, az amerikai elnök már a katonai erő bevetését sem zárja ki Észak-Koreával szemben. De mi történik pontosan a két ország között? Segítünk képbe kerülni, ha elvesztette volna a fonalat.
Korábban a témában:

Trump tényleg szívesen találkozna Kim Dzsongunnal?

Igen, sőt, az amerikai elnök hétfőn úgy fogalmazott: megtiszteltetésnek venné, ha találkozhatna az észak-koreai vezetővel. “Helyénvaló lenne, abszolút szeretném is, megtiszteltetésnek venném” – fogalmazott egészen pontosan.

De miért találkoznának?

Azért, mert Trump arról beszélt, az amerikaiak nincsenek biztonságban, majd utalt arra, hogy Kim Dzsongunnak atomfegyverei vannak. Az amerikai elnök ezért vasárnap újra figyelmeztette Észak-Koreát a rakétakísérleteivel kapcsolatban.

Milyen rakétakísérlet?

Észak-Korea mostanában elég sok rakétakísérletet hajtott végre, a legutolsót pénteken. Kim Dzsongun uralkodása alatt eddig összesen 18 ballisztikus rakétát teszteltek.

Akkor most Trump meg akarja támadni Észak-Koreát?

Nem, vagyis nem tudni, ugyanis az amerikai elnök erre a kérdésre nemrég azt válaszolta:

nem tudom, vagyis hát, majd meglátjuk.

De nem volt konkrétabb akkor sem, amikor úgy fogalmazott: “nemsokára meglátják, milyen üzenetet küldünk Észak-Koreának”.

Mit mond erre Észak-Korea?

Hétfőn jelezték, hogy “bármely pillanatban” készen állnak arra, hogy végrehajtsák újabb, már hatodik kísérleti atomrobbantásukat. Kijelentették, hogy ha Washington nem hagy fel “ellenséges” politikájával, akkor a diktatúra felkészül a megelőző atomcsapásra.

Ha nem támadás, akkor mi lesz Trump következő lépése?

Az amerikai elnök múlt hét csütörtökön a teljes szenátus előtt bejelentette, hogy Észak-Koreával szemben a szankciók szigorítására és erőteljesebb diplomáciai erőfeszítésekre készül. A találkozó után kiadott közleményben azt írták, az Egyesült Államok célja a Koreai-félszigeten

a stabilitás és az atomfegyverektől mentes övezet megteremtése békés úton.

Továbbá kiemelték, hogy Trump célja, hogy az Egyesült Államok szövetségeseivel további, szigorodó gazdasági szankciókkal és diplomáciai lépésekkel gyakoroljon nyomást Észak-Koreára annak érdekében, hogy felszámolja nukleáris és ballisztikusrakéta-programját.

(FILES) This file photo taken on April 25, 2017 shows US President Donald Trump during a Holocaust Remembrance Ceremony in the Rotunda of the US Capitol in Washington, DC. 
US congressional leaders on May 1, 2017 unveiled a bipartisan deal funding government through September, with a compromise that includes President Donald Trump's call for increased military spending but ignores his demand to fund a border wall.The agreement was struck late Sunday after weeks of tense negotiations that saw the threat of a government shutdown emerge just as Trump was to mark his 100th day in office.
 / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Fotó: Europress

Milyen fenyegetést jelent pontosan Észak-Korea?

Egyrészt az ország rendelkezik olyan nukleáris fegyverekkel és ballisztikus rakétákkal, amik alkalmasak arra, hogy bevessék őket Dél-Korea vagy Japán ellen, ahol amerikai csapatok állomásoznak. Ezen kívül a hatalmas tüzérségük is bevethető Dél-Korea ellen, arról nem is beszélve, hogy vegyi fegyverekből sem szenvednek hiányt.

Kim Dzsongun rakétái mikor érhetik el Amerikát?

Szakértők úgy vélik, öt éven belül Észak-Korea képes lesz elérni nukleáris fegyverrel az Egyesült Államokat, mások szerint ez inkább 2027-ben következhet be. Egy biztos, Kim Dzsongun nagyon szeretné, hogy ebből az elméletből valóság legyen, nem véletlenül hajtottak végre három sikeres és két sikertelen rakétakísérletet idén.

Az észak-koreai vezető alighanem azt vizionálja, hogy az amerikai területek minél előbb elérhető közelségbe kerülnek, legalábbis olyanokkal fenyegetőzik, hogy az országa képes lesz eltörölni a Föld felszínéről egész Manhattant, vagy nem jelentette volna ki azt sem, hogy a Földdel teszi egyenlővé Amerikát, ha ők támadnak először.

Egyáltalán mennyi nukleáris fegyverrel rendelkezik Észak-Korea?

Az ország nukleáris fegyverarzenáljának méretét homály fedi, becslések 10 és 16 közé teszik a nukleáris fegyvereik számát. Ha ez nem lenne elég, a dél-koreai védelmi minisztérium becslései szerint északi szomszédjuk

2500-5000 tonna vegyifegyver-készlettel bír,

köztük olyan ideggázzal, mint a Szíriában nemrég bevetett szarin.

This screen grab taken from North Korean broadcaster KCTV on March 7, 2017 shows ballistic missiles being launced during a military drill from an undisclosed location in North Korea. 
Nuclear-armed North Korea launched four ballistic missiles on March 6 in another challenge to President Donald Trump, with three landing provocatively close to America's ally Japan. / AFP PHOTO / KCTV / Handout /  - South Korea OUT / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /KCTV" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: Europress

Hogy jutott el idáig Észak-Korea?

Az országban az 1950-es években jelent meg először a nukleáris technológia, kezdetben a Szovjetunió segítségével építettek nukleáris reaktorokat. Amikor a Szovjetunió felbomlott, megszűnt az eddig biztosított védelmük, Kim Dzsongil, a jelenlegi uralkodó apja pedig arra kezdte használni a reaktorokat, hogy fegyvereket gyártson.

Ezt persze három amerikai elnök is próbálta leállítani, de sem Clinton, sem Bush, sem Obama nem járt sikerrel. Észak-Korea ugyanis

úgy érzi, akkor van biztonságban, ha vannak nukleáris fegyverei.

Nick Eberstadt, az American Enterprise Institute kutatóintézet szakembere úgy látja, hogy “Észak-Korea módszeresen és tudatosan készül egy atomháborúra a Koreai-félszigeten az Egyesült Államok és szövetségesei ellen.”

Igazából Amerika a cél vagy valami más?

Észak-Korea azért szeretné annyira elérni Amerikát, mert így egyensúlyba kerülne a mérleg, ami jelenleg még a szövetséges USA jóvoltából Dél-Korea és Japán felé billenne egy esetleges konfliktusban. Azonban ha Észak-Korea is rendelkezne olyan nukleáris fegyverekkel, amivel képes lenne célkeresztbe venni Amerikát, akkor már bátran mondhatná az Egyesült Államoknak, hogy ha támadnak, akkor ők is képesek visszatámadni.

Meg tud birkózni Trump ezzel a feladattal?

Ha Észak-Korea folytatja a nukleáris fegyverek fejlesztését és a rakétakísérleteket, akkor minden bizonnyal Trump legbonyolultabb feladatai közé tartozik majd, hogy ezzel megküzdjön. Ráadásul

egyetlen rosszul sikerült lépés nyílt konfliktushoz vezethet egy nukleáris fegyverekkel rendelkező diktatúrával.

Kezdetben az amerikai elnök azt gondolta, hogy Kína használja majd gazdasági és diplomáciai befolyását, hogy elfojtsa az Észak-Korea okozta fenyegetést. De miután Trump találkozott a kínai elnökkel, megváltozott a nézőpontja, mint mondta: tíz perc beszélgetés után rájött, ez nem olyan egyszerű, mint gondolta.

Pedig Trump nem állíthatja, hogy senki sem figyelmeztette: bár nemrég egy interjúban az elnöki hivatalról is azt mondta, nem gondolta, hogy ez ilyen nehéz lesz, az Obama-adminisztráció úgy hagyta rá a Fehér Házat, hogy tájékoztatták: Észak-Korea jelentheti Amerika számára legnagyobb nemzetbiztonsági fenyegetést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.