Külföld

Nukleáris fegyverkezés: Észak-Korea komolyabb fenyegetés, mint azt gondoltuk

Jászberényi Sándor
Jászberényi Sándor

újságíró, haditudósító, író. 2016. 10. 13. 14:51

Nem túl biztatóak az Észak-Korea rakéta- és nukleáris programját megfigyelő szakértők előrejelzései, Phenjan technikája ugyanis rohamosan fejlődik. Kim Dzsongun országában a szigorú megszorítások ellenére egyre gyakoribbak a kifinomult és sikeres atomkísérletek.
Korábban a témában:

A média általában erőfitogtatásként mutatja be ezeket a robbantásokat. Bizonyos mértékig igaz is, továbbá a sok sikertelen kísérlet is azt a benyomást kelti, hogy nagyobb a dolog propaganda által csiholt füstje, mint a valódi, stratégiai fontosságú lángja.

Nem csak emberkedés

Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy számos kísérlet szükséges ahhoz, hogy valaki kifejlessze egy rakéta vagy egy robbanófej tökéletes, végső formáját, nem beszélve a műszaki kihívásokról, melyekkel hasadóanyagok előállításánál meg kell küzdeni.

A jelenlegi nukleáris nagyhatalmak, akik jelentősen több erőforrással rendelkeztek Észak-Koreánál, ugyanúgy végigjárták a sikerig vezető kísérletezésekkel és kudarcokkal tarkított utat, csak a próbálkozásaik nem örvendtek olyan nagy nyilvánosságnak, mint ahogy most Phenjané.Észak-Korea akkor kezdte fejlesztgetni nukleáris fegyvereit, mikor gazdaság visszaesése miatt felborult az erőegyensúly a félszigeten. Az 1970-es években Dél-Korea is beszállt a versenybe, kiderült, hogy titokban nukleáris fegyverkezési programot folytatott. A 90-es évek elején akkorára dagadt a nukleáris válság, hogy 1994-ben Genfben Észak-Korea és az Egyesült Államok egy keretmegállapodás (az ún. Agreed Framework) aláírásával kellett, hogy kezelje a problémát.

PANMUNJOM, NORTH KOREA - 1994/07/01: A North Korean soldier being observed by American soldiers in Panmunjom on the 38th parallel in the DMZ, or demilitarised zone. The 2.5 mile wide, 156 mile long DMZ is a no man's land separating North and South Korea.


The cease-fire village of Panmunjom was founded on July 27, 1953 and is where the Korean War armistice agreement was signed. South-North talks (MAC meetings) still take place here. In 1976 two American servicemen were hacked to death with axes by North Koreans and in 1983 a Russian tourist defected to the North triggering a gun battle that killed three North Koreans and one Korean soldier.


There are an estimated 1.2 million soldiers in North Korea, the world's fifth-largest fighting force. Two-thirds of those soldiers are stationed within 60 miles of the DMZ. There are 37,000 U.S. soldiers stationed in South Korea. (Photo by Gerhard Joren/LightRocket via Getty Images)
Fotó: Getty Images / Gerhard Joren

Arra az egyezségre jutottak, hogy két amerikai könnyűvizes reaktor építéséért cserébe Phenjan felhagy a plutónium-termeléssel. Az egyezményt később felbontották, mikor kiderült, hogy mindez idő alatt Észak-Korea nukleáris fegyverek céljára titokban urániumot dúsított. Úgy látszik, megfeledkezett róla, hogy nukleáris programja és rakétái is az alku tárgyát képezték.

Jön a hatodik robbantás

A 90-es éveket követően, Kim Dzsongil uralma alatt Észak-Korea atomfegyverkezési törekvései nem csökkentek, az ehhez szükséges műszaki fejlődést azonban sikerült lassítani, persze, a Kedves Vezető ennek megkövetelte az árát.

Fotó: AFP / Getty Images Hungary / KCNA
Fotó: AFP / Getty Images Hungary / KCNA

Két, részben sikeres kísérletet hajtottak végre ebben az időszakban, egyet 2006-ban, majd a másodikat 2009-ben. A következő három már Kim Dzsongun hatalomra lépését követően történt. 2016-ban két kísérlettel is próbálkoztak, ezek közül szeptember elején elsütötték az eddigi legerőteljesebb töltetüket. A hatodik kísérleti robbantás előkészületei pedig lehet, már folyamatban is vannak.A legutóbb felrobbantott nukleáris töltet pusztító ereje 10 kilotonnányi TNT-nek felelt meg, ami kétszer nagyobb annál a robbanóerőnél, amivel idáig dolgoztak. Észak-Korea azt állította, hogy egy „szabványosított” robbanófejet tesztelt, ami arra utal, hogy meg szeretné kezdeni a robbanófejek gyártását. Az ország folyamatosan növekvő plutóniumkészlete jelenleg 40 kg körül mozog, ami kb. 20 atomfegyver elkészítésére elegendő, és még ott van a magas dúsítású urán is, melynek mennyiségéről nincsenek becsült adatok.Phenjan várhatóan 2020-ra tud majd működő nukleáris robbanófejű ballisztikus rakétákat előállítani, de az ilyen előrejelzések eléggé pontatlanok, és ha a kísérletek gyakoriságát nézzük, ez a nap akár hamarabb is bekövetkezhet.

Elhatározták, hogy megmutatják Amerikának

Kim Dzsungun uralkodása alatt összesen 22 ballisztikus rakétát teszteltek, többet, mint apja 18 éves uralkodása alatt. A kísérletek során finomítottak a rakéták szilárd üzemanyagán, mobilitásán és dolgoztak a nagy repülési magasságokat elérő vertikális rakétaindításon is. Ha így haladnak tovább, rendkívül megnehezítik majd az amerikai és japán rakétavédelmi rendszerek számára, hogy feltartóztassák a közeledő észak-koreai lövedékeket. Ez azt bizonyítja, hogy Észak-Korea hadiiparban dolgozó kutatói sikeresen alkalmazkodnak a változásokhoz és készek az innovációra.
Jelenleg olyan interkontinentális rakéták fejlesztése is folyamatban van, melyekkel Kim Dzsongun el tudja érni az Egyesült Államok partjainak nagy részét, de nemrég tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát is tesztelt, és állítólag egy nagyobb rakétahordozó tengeralattjárón is dolgozik.A japán védelmi miniszter szerint azzal, ha Észak-Korea ballisztikus rakéta-arzenálja egy „tengeralatti komponenssel” bővül, sokkal jobb túlélési esélyei lesznek.

Úgy tűnik, Kim Dzsongun foggal-körömmel harcol, hogy végre elérhesse stratégiai célját, és az Egyesült Államok, valamint regionális szövetségesei orra alá dörgölje életképes, jól működő nukleáris elrettentő erejét. Ha Észak-Korea bekerülhetne a nukleáris fegyverekkel rendelkező államok sorába, számára – diplomáciai értelemben – az lenne a hab a tortán.

This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on February 27, 2016 shows North Korean leader Kim Jong-Un smiling during the inspection of the test-fire of a newly developed anti-tank guided weapon at an undisclosed location.  North Korea on February 27 boasted of a newly developed anti-tank weapon that its leader said was so powerful it could turn the most heavily armoured enemy tanks into "boiled pumpkin".      REPUBLIC OF KOREA OUT     AFP PHOTO / KCNA via KNS 
 ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS  
 THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. / AFP PHOTO / KCNA / KNS
Fotó: AFP / Getty Images Hungary / KCNA

Siegfried Hecker amerikai nukleáris szakértő szerint Phenjan elhatározta, hogy „nukleáris fegyverekkel rendelkező haderő lesz”. Nick Eberstadt, az American Enterprise Institute kutatóintézet szakembere is osztja ezt a nézetet, úgy látja, hogy „Észak-Korea módszeresen és tudatosan készül egy atomháborúra a Koreai-félszigeten az Egyesült Államok és szövetségesei ellen.

Phenjan örömére szolgálna, ha nukleáris válság alakulna ki a szigeten, és így az amerikai elnök olyan elszomorító helyzetbe kerülne, hogy nem tudna mást csinálni, csak megtorpanni és pislogni, vagy kihátrálni.

Nem jöhet szóba a teljes nukleáris leszerelés

Kérdés, hogyan fog viszonyulni a következő amerikai elnök Észak-Korea gyarapodó arzenáljához. Hillary Clinton aggodalmait fejezte ki egy nyilatkozatában, melyben határozottan elítélte a legutóbbi kísérleti robbantást. Donald Trump arra használta az alkalmat, hogy politikai riválisára támadjon, azonban korábban azt nyilatkozta, hogy Kína felelőssége megoldani a problémát. Nem valószínű azonban, hogy ilyen könnyedén el lehetne intézni a dolgot.

Fotó: Getty Images / Liu Xingzhe
Fotó: Getty Images / Liu Xingzhe

Még a szeptemberi kísérleti robbantás után, Washington reakciói azt mutatták, hogy kész elhárítani és visszaszorítani az Észak-Koreából érkező agressziót. Az Egyesült Államok Szöul megnyugtatására két B-1B-es bombázót állított a dél-koreai területek felé. Minden jel arra mutat, hogy a Koreai-félsziget „maradéktalan, ellenőrizett és visszafordíthatatlan” nukleáris leszerelése egy távoli eszménykép marad.

Ez a stratégia a robbantás után már egy elcsépelt mantraként hat még Dél-Koreára is, ahol már nemcsak a politikai perem, de a főáram is úgy látja, hogy érdemes lenne független nukleáris erőként megjelenni a platformon. Phenjan további robbantásai pedig csak tovább erősítik majd ezt a nézetet.

Nem érdekesek a tabuk

Kína támogatása nélkül (amire egyre kevesebb az esély), kizárt, hogy az Egyesült Államok meg tudná győzni Észak-Koreát, hogy hagyjon fel a nukleáris fegyverkezéssel.

Észak-Korea már számos alkalommal megdöntötte az Egyesült Államok nukleáris tabuit. Kihátrált az atomsorompó-szerződésből, újraindította a plutónium-termelést, végül pedig konkrét fegyvereket tesztelt. Az USA pedig semmit sem tett.Észak-Koreát korábban sem kellett félteni, már jóval az atomprogramja kibontakozása előtt fittyet hányt a konvencionális egyezményekre. 1968-ban például az észak-koreaiak foglyul ejtették az USS Pueblo amerikai hadihajót és személyzetét, egy évvel később lelőttek egy amerikai megfigyelő repülőgépet. Nem is beszélve az 1976-os bizarr incidensről, amikor az észak-koreai katonák átlépték az északi és déli államot kettéválasztó demarkációs vonalat és baltával agyonvertek két amerikai katonát, akik egy fát akartak kivágni a demilitarizált övezetben. Mindegyik provokatív akció során amerikai katonák haltak meg, de egyikre sem érkezett megtorló válasz az Egyesült Államok részéről.

This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on September 13, 2016 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C) inspecting Farm No. 1116 under KPA Unit 810 at an undisclosed location in North Korea. / AFP PHOTO / KCNA / KCNA
Fotó: AFP / Getty Images Hungary / KCNA

Nehéz lenne elképzelni, hogy Phenjan pont most váltana irányt.

Sietve igyekszik kiaknázni eddigi nukleáris előrelépéseit még mielőtt az új amerikai kormány berendezkedne. Oly régóta dédelget már nukleáris álmokat, nem is beszélve arról, hogy ezt a szellemet a nagyhatalmak már túl sok ideje hagyták kicsusszanni a palackból.

A következő amerikai elnöknek most szembe kell néznie a következményekkel, különösképpen, hogy paradigmaváltást ígéretét rebesgették, a teljes nukleáris leszerelés stratégiája helyett a fokozott elrettentés felé kanyarodva, ami a jövőben majd a régió fegyverzet-ellenőrzéséhez vezethet. Addig is a Koreai-félszigeten egy második nukleáris válság kirobbanásának a lehetősége lebeg a levegőben.

(via warontherocks)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.