Tech

Orosz hekkerek rontottak a francia elnökjelöltre

Gyenge biztonságú üzenetküldő appjuk is szerepet játszott abban, hogy valószínűleg orosz hekkerek megtámadták a francia politikus kampányoldalát.

Emmanuel Macron arcáról alig hervadt le a győzelmi mosoly – megnyerte a francia elnökválasztás vasárnapi első körét – , máris botránnyal kellett szembesülnie. Gyaníthatóan orosz hekkerek támadták meg a kampányoldalát – írja a BBC News a Trend Micro biztonsági cégre hivatkozva.

Az elkövetők valószínűleg ugyanazok lehettek, akik az amerikai választást is támadták. Az oroszok tagadnak.

Feike Hacquebord, a Trend Micro egyik alkalmazottja azt mondta, a Fancy Beat, APT28 és Pawn Storm fedőnevű orosz hekkercsoportok rontották rá Macronra, és a támadáskor mindenféle megoldást bevetettek, hogy adatokat szerezzenek. Olyan doménneveket is regisztráltak, amik nagyon hasonlítanak a Macron-kampány neveire.

A trükk célja az adathalászat: e-mailekben ráveszik a kampánymunkatársakat, hogy látogassák meg a kamu honlapokat, és ott adják meg a jelszavaikat.

A Trend Micro szerint többek között a támadók digitális ujjlenyomataiból lehet következtetni arra, hogy ugyanazon elkövetőkről van szó, akik tavaly a Demokrata Nemzeti Kongresszust is betámadták. Intéztek már rohamot a kormányzó német CDU párt, a török kormány, a montenegrói parlament, a doppingellenes világszervezet és az al-Jazeera tévé ellen is.

A francia Nemzeti Kibervédelmi Ügynökség szerint volt támadás, de nem bizonyítható, hogy az oroszok állnak mögötte. Mounir Mahjoubi, Macron kampányszóvivője szerint gyakran célpontjaik a hekkereknek, de eddig nem szivárgott ki érzékeny adat. Még biztonsági csapatot is felállítottak emiatt, és mindenkinek jelentenie kell a támadásokat.

A The Grugq becenevű biztonsági kutató szerint a Macron-kampány főleg az általuk használt Telegram üzenetküldő alkalmazás miatt lehet könnyű célpont, az app gyenge biztonsága miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik