Külföld
Isztambul, 2017. április 15.
Recep Tayyip Erdogan török elnök kampányzáró nagygyûlésén Isztambulban 2017. április 15-én. Erdogan kezdeményezte a másnapi népszavazást, amelyen arról döntenek, bevezessék-e az elnöki rendszert Törökországban. (MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz)

Megszavazta a török nép Erdogan totális hatalmát

24.hu
24.hu

2017. 04. 16. 20:23

Korábban a témában:

Az elnöki rendszer bevezetéséről tartott törökországi népszavazáson leadott igen szavazatok száma a nem hivatalos adatok szerint 1,3 millióval haladja meg a nem szavazatok számát – jelentette be Recep Tayyip Erdogan elnök vasárnap este.

Erdogan hangsúlyozta, hogy a török választók történelmi döntést hoztak a népszavazáson, az alkotmánymódosításokat a török történelem legfontosabb reformjának nevezte. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem minden olyan alkotmánymódosítás lép azonnal érvénybe, amelyekről az elnöki rendszer bevezetéséről tartott vasárnapi törökországi népszavazáson döntöttek a választópolgárok.

Erdogan közlése szerint egyes alkotmánymódosítások csak 2019 novemberében lépnek hatályba.

Elmondta, hogy a külföldön leadott szavazatok nagy szerepet játszottak az igen táborának sikerében. Hozzátette azt is, hogy az alkotmánymódosítások támogatása erősödött a délkeleti országrészben.

A török államfő köszönetet mondott a választóknak, és kiemelte, hogy minden egyes leadott szavazat számít.

Mindenkinek tiszteletben kell tartania az elnöki rendszer bevezetéséről tartott vasárnapi törökországi népszavazás eredményét, különösen Törökország szövetségeseinek.

– tette hozzá.

Török sajtójelentések szerint az igen szavazatok aránya 51,34 százalék a voksok 99 százalékos feldolgozottsága mellett.

Isztambul, 2017. április 16.
Recep Tayyip Erdogan török államfõ támogatói ünneplik az elnöki rendszer bevezetésérõl tartott népszavazás részeredményét a referendum napján, 2017. április 16-án Isztambulban. A szavazatok 98,2 százalékos feldolgozottsága alapján az alkotmánymódosítást támogató igen szavazatok a voksok 51,3 százalékát teszik ki. (MTI/EPA/Deniz Toprak)
Recep Tayyip Erdogan támogatói ünneplik az elnöki rendszer bevezetéséről tartott népszavazás részeredményét a referendum napján, 2017. április 16-án Isztambulban.(MTI/EPA/Deniz Toprak)

Binali Yildirim török miniszterelnök úgy fogalmazott:

a nem hivatalos eredmények szerint a népszavazás igennel fejeződött be. Mindenki biztos lehet benne, hogy ezt az eredményt népünk békéje céljából a legjobb módon használjuk majd fel. Ennek a választásnak nincs vesztese, egész Törökország nyert vele. Büszkék vagyunk rá, hogy a nemzet egy nézetet vall velünk

– tette hozzá.

Recep Tayyip Erdogan török államfő telefonon gratulált vasárnap a kormányfőnek és más szövetségeseinek az elnöki rendszer bevezetéséről tartott népszavazás eredményéhez – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A Habertürk televízió jelentése szerint a részvételi arány 86,7 százalékos volt.

Isztambul, 2017. április 16.
Török zászlót tartó sofõr az elnöki rendszer bevezetésérõl tartott népszavazás részeredményének ünneplésén a referendum napján, 2017. április 16-án Isztambulban. A szavazatok 98,2 százalékos feldolgozottsága alapján az alkotmánymódosítást támogató igen szavazatok a voksok 51,3 százalékát teszik ki. (MTI/EPA/Deniz Toprak)
Török zászlót tartó sofőr az elnöki rendszer bevezetéséről tartott népszavazás részeredményének ünneplésén a referendum napján, 2017. április 16-án Isztambulban. (MTI/EPA/Deniz Toprak)

Az elnöki hivatalból érkező hírek szerint Erdogan azt mondta: hálás az embereknek, hogy kifejezték az akaratukat az urnáknál. Az elnök hívei Isztambulban tűzijátékkal ünnepelték az eredményt, amely egyelőre még nem hivatalos részeredmény.

A népszavazási kampányban Erdogant támogató nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártjának (MHP) elnöke, Devlet Bahceli fontos sikernek nevezte a referendumot, amelyen a választók letették voksukat az elnöki rendszer bevezetése mellett. A pártelnök felszólította az elnöki rendszer ellenzőit, hogy tartsák tiszteletben a referendum eredményét.

Eközben az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) bejelentette, hogy az eredmény hivatalos kihirdetése után kérvényezni fogják a leadott szavazatok 37 százalékának újraszámlálását, mert “törvénytelenségeket” tapasztaltak a referendum során. Bülent Tezcan, a párt elnökhelyettese azt kifogásolta, hogy többen olyan szavazólapon voksoltak, amelyet korábban nem pecsételtek le a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) tisztségviselői. A CHP több képviselője úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy az eredmény “még nem világos”, és a nemek tábora “még megnyerheti” a népszavazást.

A kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) – amely szintén a kezdetektől bírálta az elnöki rendszer ötletét – a Twitteren jelezte, hogy ugyancsak kifogást készül emelni.

Német külügyminiszter: jó, hogy véget ért a kampány

Elégedettségének adott hangot Sigmar Gabriel német külügyminiszter vasárnap azzal kapcsolatban, hogy véget ért az elnöki rendszer bevezetéséről tartott törökországi népszavazás és annak kampánya, illetve nyugalomra intett azzal kapcsolatban, hogy a véglegeshez közeli részeredmények szerint az igen szavazatok szűk többségbe kerültek a referendumon.

Sigmar Gabriel közleményében megjegyezte, hogy a várakozásoknak megfelelően szorosnak ígérkezik a népszavazás eredménye, és hangsúlyozta: végül kiderül a török nép akarata, meg kell őrizni a nyugalmat, és megfontoltan kell előrelépni.

A törvényhozás 2017. január 20-án hagyta jóvá véglegesen azt a 18 pontból álló alkotmánymódosítást, amelynek értelmében megszűnik a miniszterelnöki tisztség, a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnak át, aki így a végrehajtó hatalom feje lesz – teljhatalommal. A változtatással megszűnik a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrehozott miniszterelnöki tisztség. (A korábbi alkotmányos rend szerint a végrehajtó hatalmat a kormány gyakorolta, melyet a miniszterelnök vezetett, az államfő jogkörei ehhez képest korlátozottak voltak.)

Isztambul, 2017. április 16.
Egy nõ leadja voksát a török elnöki rendszer bevezetésérõl tartott népszavazáson egy isztambuli szavazóhelyiségben 2017. április 16-án. (MTI/EPA/Sedat Suna)
Isztambul, 2017. április 16.
Egy nő leadja voksát a török elnöki rendszer bevezetéséről tartott népszavazáson egy isztambuli szavazóhelyiségben 2017. április 16-án. (MTI/EPA/Sedat Suna)

Az elnök a miniszterein kívül kinevezhet a 15-ből 12 alkotmánybírót és bármikor feloszlathatja a parlamentet. Erdogan azzal indokolta korábban a változásokat, hogy a “reformok” szükségesek a stabilitás és a jólét garantálásához. Az ellenzék azonban attól tart, hogy az eddig is represszív rendszer nyílt diktatúrába fordul majd át. Sokan már most padisahként utalnak rá, ami a szultánok perzsa eredetű megnevezése volt.

A legnagyobb török ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt (CHP) támogatói a nem szavazatért kampányolnak Isztambulban az elnöki rendszer bevezetéséről rendezett török népszavazás előtti napon, 2017. április 15-én. (MTI/EPA/Sedat Suna)

Új Törökország születik

A török államfő az április 16-i referendum sikere után arra számít, hétfőtől egy új Törökország születik, amelyet nem lehet többé az uniós csatlakozással vagy a menekültügyi megállapodással fenyegetni.

Törökországnak már nincs szüksége az Európai Unió kritériumaira, Ankarának saját kritériumai vannak, elég neki a maga demokráciája.

Erdogan érvelése alapján az elnöki rendszer önmagában is erős és stabil Törökországot eredményez, éppen ezért a török államfő népszavazási kampányának kiemelt pontja volt az Európa Unió bírálata. A keresztes lovagok szövetségének nevezte és kifogásolta a többi közt, hogy az unió “54 év alatt sem vette fel soraiba” Törökországot, mivel az utóbbi lakossága túlnyomó többségében muzulmán. Erdogan korábban azt is kijelentette, hogy az unió a török csatlakozási tárgyalások 2005-ös kezdete óta “egész végig hazudott“. “A 80 milliós török nép majd leckére tanítja az európai vezetőket” – hangoztatta.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a közelmúltban szintén vallásháborúk veszélyére figyelmeztetett Európában. Erdogan pedig többször lenácizta és lefasisztázta Németországot és Hollandiát is.

Isztambul, 2017. április 15.
Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédére várnak támogatói a politikus kampányzáró nagygyûlésén Isztambulban 2017. április 15-én. Erdogan kezdeményezte a másnapi népszavazást, amelyen arról döntenek, bevezessék-e az elnöki rendszert Törökországban. (MTI/AP/Emrah Gürel)
Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédére várnak támogatói a politikus kampányzáró nagygyűlésén Isztambulban 2017. április 15-én. (MTI/AP/Emrah Gürel)

Jöhet a török Brexit, a halálbüntetés és az új menekültügyi megállapodás

Éppen ezért a török elnök már márciusban felvetette annak a lehetőségét, hogy Törökország tarthatna egy második népszavazást is az elnöki hatalom kibővítéséről esedékes áprilisi referendum után, mégpedig arról, hogy folytassák-e az Európai Unióval a csatlakozási tárgyalásokat. Hozzátette, hogy tiszteletben tartaná az eredményt, bárhogyan is döntenek erről az emberek.

Április 16-a szakítási pont lesz

– mondta akkor az elnök.

Ez az ügy is a tétek között lesz, mert Törökország senkinek nem a pofozógépe

– tette hozzá, külön kiemelve, hogy az “igenek” győzelmével felülvizsgálják majd a Brüsszellel tavaly kötött menekültügyi megállapodást is.

Süleyman Soylu török belügyminiszter korábban havi 15 ezer menekült útnak indításával fenyegette meg Európát és rámutatott: Ankara mellőzésével Európa nem játszadozhat Törökország térségében. Mint fogalmazott: Európa “megőrülne”, ha a török kormány “kikövezné az utat” azelőtt a 15 ezer menekült előtt, akit havonta küldhetne.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szintén márciusban jelentette be, hogy Ankara teljesen elállt a menekültügyi megállapodásnak attól a részétől, amelynek értelmében Törökország visszaveszi az illegális migránsokat Görögországból. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió a vízummentességgel “ámította” a törököket. Felhívta a figyelmet arra, hogy Ankara felülvizsgálja a menekültek visszatartására vonatkozó vállalásait is, és ha a vízummentesség megadására vonatkozó feltétel nem teljesül, a török kormány bármely pillanatban egyoldalúan véget vethet a megállapodásnak.

Isztambul, 2017. április 15.
Recep Tayyip Erdogan török elnök kampányzáró nagygyûlésén Isztambulban 2017. április 15-én. Erdogan kezedeményezte a másnapi népszavazást, amelyen arról döntenek, bevezessék-e az elnöki rendszert Törökországban. (MTI/EPA/Török elnöki sajtóhivatal)
Isztambul, 2017. április 15.
Recep Tayyip Erdogan török elnök kampányzáró nagygyûlésén Isztambulban 2017. április 15-én. (MTI/EPA/Török elnöki sajtóhivatal)

Erdogan nemcsak a korábbi megállapodásokat írhatja felül, de egy évek óta hatályon kívül helyezett, az EU által határozottan elítélt törvényt is visszaállíthat. Az elmúlt hónapokban több alkalommal kijelentette, hogy haladéktalanul aláírja a halálbüntetés újbóli bevezetéséről szóló törvényt, ha a parlament elhatározza azt. Minden alkalommal azt állította, hogy a törökök túlnyomó többsége ezt követeli. Arra számít, hogy a vasárnapi népszavazás után a parlament dönt a halálbüntetés újbóli bevezetéséről, ő pedig– mint fogalmazott – habozás nélkül aláírja majd.

A mártírok családjainak, hőseink családjainak nem kell emiatt aggódniuk

– fogalmazott, azokra a törökökre utalva, akik a július közepén történt puccskísérlet idején szembeszálltak a puccsistákkal és támogatták az államfőt.

Törökországban 2004-ben helyezték hatályon kívül a halálbüntetést (bár a gyakorlatban nem alkalmazták 1984 óta), mégpedig párhuzamosan a török uniós csatlakozási tárgyalásokkal. Az Európai Unió többször is jelezte, hogy a halálbüntetés visszaállítása a csatlakozási tárgyalások végét jelentené.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.