Nagyvilág

Nem egyeztek meg a G7-külügyminiszterek az Oroszország elleni szankciókról

Rex Tillerson Moszkvába utazik, hogy megpróbálja meggyőzni az oroszokat, vonják meg a támogatást az Aszad-rezsimtől.

A G7-országcsoport külügyminisztereinek keddi olaszországi tanácskozásán egyetértettek abban, hogy a szíriai válság nem oldódik meg addig, amíg Bassár el-Aszad elnök hatalmon van, de nem jutottak közös álláspontra arról, hogy szankciókat hozzanak orosz és szíriai katonai vezetők ellen.

A megbeszélésre azután került sor, hogy Szíriában vegyi fegyverrel támadták a lázadók kezén lévő Hán Sejkún települést, 89 ember halálát okozva. Szíria tagadta, hogy ők követték el a támadást, az Egyesült Államok azonban rakétatámadást intézett az ellen a légibázis ellen, amelyről álláspontjuk szerint a vegyifegyver-támadást végrehajtották.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a G7-tárgyaláson azt mondta, amerikai nemzetbiztonsági érdek volt a támadás. „Nem akarjuk, hogy a rezsim ellenőrizetlenül felhalmozott vegyifegyver-készlete az Iszlám Állam vagy más terrorcsoportok kezére kerüljön, akik azzal az Egyesült Államokra vagy szövetségeseire támadnának” – mondta, hozzátéve, hogy azt sem tudják elfogadni, hogy bárhol következmények nélkül vethessenek be vegyi fegyvereket.

Szíria legfontosabb szövetségese Oroszország, Vlagyimir Putyin katonailag, politikailag és pénzügyileg is minden támogatást megad Aszadnak. Rex Tillerson a G7-tanácskozás után Moszkvába utazik, ahol arról igyekszik meggyőzni a rakétatámadást egyébként élesen elítélő Oroszországot, hogy a szíriai rezsim megbízhatatlan szövetséges. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik