Külföld
President Trump and Chancellor Angela Merkel of Germany, held a joint press conference in the East Room of the White House, on Friday, March 17, 2017. (Photo by Cheriss May/NurPhoto)

Kiakadtak Trump leghangosabb rajongói a szíriai bombázás miatt

Ignácz Péter
Ignácz Péter

újságíró. 2017. 04. 10. 18:17

Becsapva érzik magukat a Donald Trump amerikai elnök megválasztásában nagy szerepet játszó populista és nacionalista mozgalmak tagjai, akik kemény gyomrosként élték meg a Trump parancsára Szíriában végrehajtott amerikai rakétatámadásokat. Értetlenkedésüket pedig nem is rejtik véka alá. És lehet, ez csak a vég kezdete lesz számukra.
Korábban a témában:

Szinte mindenkit nagy meglepetésként ért, hogy Donald Trump amerikai elnök csütörtök este parancsot adott egy szíriai repülőtér elleni rakétatámadásra, válaszul a pár nappal korábban történt, 87 halálos áldozatot követelő ideggáztámadásra. De senki nem döbbent meg annyira, mint a Trump megválasztását leghangosabban támogató, populista, globalizmusellenes és nacionalista jobboldal tagjai, akik nem győzték hangsúlyozni, mennyire csalódottak, és mennyire becsapva érzik magukat.

Leszállnak a Trump-vonatról

Donald Trump az elnökválasztási kampány idején még támadta a gyakorlatot, hogy az Egyesült Államok külföldi konfliktusokba avatkozik be. „Nem lehetünk a világ csendőre” – jelentette ki például egészen konkrétan a Hillary Clinton demokrata elnökjelölttel folytatott televíziós viták egyikén. És arról beszélt: az amerikai kormánynak inkább a belföldi problémákkal kellene foglalkoznia.

Sőt 2013-ban, amikor a szíriai kormányerők ugyanúgy, mint most, ideggázt vetettek be, Trump arra szólította fel elődjét, Barack Obamát, hogy ne avatkozzon be Szíriában. „Mit nyernénk Szíria bombázásból a még több adósságot és egy hosszú konfliktust leszámítva?” – kérdezte.

És e hozzáállása miatt is támogatták oly sokan megválasztását. Ők most nagyon csalódottak.

„Hivatalos is leszálltam a Trump-vonatról” – írta Paul Joseph Watson, a Trump mellett hangosan kiálló Infowars weboldal szerkesztője több százezer Twitter-követőjének. „Úgy tűnik, Trump mégsem Putyin bábja”, hanem az amerikai kormányzatot a háttérből irányító „deep state” és a beavatkozás-párti neokonzervatívok bábja – jelentette ki Watson.

Hasonlóan reagált az ismert amerikai jobboldali megmondóember, Ann Coulter is, aki közölte: „Azok, akik azt akarták, hogy beavatkozzunk a Közel-Keleten, a másik jelöltre szavaztak”. A Trumpra csak, mint „apucira” hivatkozó Milo Yiannopoulos mesterprovokátor pedig Facebook-oldalán írta: „Minden gyerek életében eljön a nap, amikor apucija keserű csalódást okoz neki.”

UNITED STATES, West Allis: A Trump supporter waves a blue flag with Donald Trump's political campaign catchphrase on it as Republican presidential candidate Donald Trump speaks to guests during a campaign stop at Nathan Hale High School on April 2, 2016 in West Allis, Wisconsin. Wisconsin voters go to the polls for the state's primary on April 5, 2016. - Jonah White
Trump egyik támogatója az elnökválasztás alatt – vajon csalódott? (Fotó:Europress)

A Nagy-Britannia Európai Unióból való kiválásáért folytatott kampányt vezető Nigel Farage, aki egyike volt Trump leglelkesebb külföldi támogatóinak közölte, hogy „nagyon meglepte” a Szíria ellen intézett amerikai rakétatámadás híre. A francia nacionalisták vezetője, Marine Le Pen szintén „erősen elítélte” a „szörnyű” támadást a szíriai repülőtér ellen.

De nem csak az „alternatív jobboldalként” emlegetett politikai irányzat neves képviselői akadtak ki. A Trump megválasztását nyíltan támogató Breitbart (aminek volt vezetője, Stephen Bannon jelenleg  főstratégaként dolgozik Trump mellett a Fehér Házban) kommentelői is döbbent csalódottsággal figyelték a történéseket. A rakétatámadásokról szóló cikk alatt olvasható több mint 47 ezer komment között egymás után érkeztek az értetlenkedő bejegyzések. „Trumpnak magyarázatot kell adnia. Nem ezért szavaztam rá” – írta egyikük. „Azt mondanám, 90 százalékunk nem ezért szavazott rá” – válaszolta rá egy másik kommentelő.

A Trump nethuszárainak gyűjtőhelyének számító 4chan politikai fórumain és a Reddit trumpos oldalán is egymás érték az értetlenkedő, dühös hozzászólások a csalódott Trump-támogatóktól „Ez volt az egyik fő ok, amiért nem Clintonra szavaztam” – írta egyikük. És többen is felvetették, hogy a szíriai bombázásnak pont azok az emberek örülnek igazán, akikkel Trump még a választási kampány alatt szembeszállt.

Akik örülnek pont azok, akiket a Trump-rajongók utálnak

Elsőként ott van mindjárt Hillary Clinton, aki alig pár órával az amerikai légi csapásokról szóló bejelentése előtt egy New York-i eseményen a szíriai légierő elleni támadás mellett állt ki. „Ki kell lőni (Bassár el-Aszad szíriai elnök) repülőtereit és megakadályozni, hogy ártatlan embereket tudjon bombázni és szaringázt dobni rájuk” – jelentette ki Clinton. És több magas rangú demokrata képviselő és szenátor is támogatta a Szíria ellen intézett amerikai támadást, bár többen is bírálták, hogy az akcióhoz nem kérték a kongresszus áldását.

A washingtoni politikai elit ellen lázadó Trump-rajongókat az is rossz érzéssel töltötte el, hogy a az elnököt a legélesebben kritizáló republikánus politikusok is támogatták a rakétatámadásokat. Köztük volt többek közt John McCain arizonai szenátor, és Lindsey Graham dél-karolinai szenátor, akik már régóta szorgalmazták az amerikai katonai szerepvállalást Szíriában, valamint Marco Rubio floridai szenátor, Trump egyik ellenfele az elnökválasztáson.

Váratlan volt, de nem hirtelen ötlet

A Szíria elleni támadásról szóló döntés nagyon váratlan volt Trump részéről, felvetve a kérdést, hogy miért is történt ez 180 fokos fordulat. Trump újságírók előtt azt mondta, hogy „az a támadás a gyerekek ellen nagy hatással volt” rá, és azzal a szíriai kormány átlépett egy olyan határt, amit már nem lehetett tétlenül nézi. És az amerikai elnök emberei is azt nyilatkozták, hogy a televíziókban bemutatott felvételek hatására döntött úgy Trump, hogy katonai erővel kell reagálnia az Egyesült Államoknak.

IDLIB, SYRIA - APRIL 05: A chemical gas attack survivor 9-years-old boy, Hassan Dallal, receives medical treatment at an hospital Maarrat al-Nu'man Town of Idlib, Syria on April 05, 2017. On Tuesday more than 100 civilians had been killed and 500 others, mostly children, injured in Assad Regime's suspected chlorine gas attack carried out by  warplanes in the town of Khan Shaykun, Idlib province. Mohammed Karkas / Anadolu Agency
A szíriai gáztámadás egyik 9 éves túlélője (Fotó:Europress)

Ez így egy hirtelen, egyik pillanatról a másikra hozott döntésnek tűnik, ami miatt rögtön felmerült annak a lehetősége, hogy Trumpnak valami egészen más oka volt a beavatkozásra. Esetleg a támadással csak el akarja terelni a figyelmet a munkatársai orosz kapcsolatait vizsgáló nyomozásokról. Vagy csak azt a demokraták által előszeretettel hangoztatott támadást akarja kivédeni az oroszokat felbőszítő bombázással, hogy ő csak Vlagyimir Putyin orosz elnök bábja.

De az is felmerült, hogy a beavatkozással mindössze népszerűségi indexét akarja feltornászni, ami történelmi mélységekben van. Trump öt éve még pontosan ezzel vádolta meg Obamát, amikor egy Twitter-üzenetben kijelentette: „Most, hogy Obama mélyrepülésben van a felmérésekben, figyeljétek meg, hogy támadást indít Líbia és Irán ellen.” Ezt a feltevést erősíti a CBS News hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása, amely szerint az amerikaiak 57 százaléka támogatja a Szíria elleni légicsapásokat. És annak hatására 43 százalékra emelkedett elégedettségi indexe, főleg a független szavazóknak köszönhetően.

Azonban a váratlannak tűnő döntés nem volt teljesen előzmények nélküli, és nem egyik napról a másikra született meg. A CNN a szíriai támadás után számolt be egy újságírók és Trump között decemberben zajlott, eredetileg „off the record” beszélgetésről, amin a hírtelevízió szerint egyértelművé vált, Trump már akkor más fényben nézte a szíriai konfliktust, mint a választási kampány alatt.

Az akkor még csak megválasztott elnöknek számító Trump a CNN cikke szerint „holokausztként” jellemezte a szíriai civilek elleni támadásokat, és az Egyesült Államok morális szerepéről, és felelősségéről beszélt. Már akkor jelezve, hogy eltávolodhat a kampány alatt hangoztatott be nem avatkozás elvétől.

A Szíria elleni amerikai támadásról szóló döntés ugyanakkor jól mutatja, hogy Trump egyre inkább hallgat mérsékelt tanácsadóira, a Stephen Bannon körében lévő nacionalista, globalizációellenes, az Egyesült Államokat első helyre rakó emberek helyett. Trump a Washington Times információi szerint sokkal jobban figyel a körülötte dolgozó tábornokokra, mint ahogy azt Obama tette.

This image released by the White House Press Secretary, Sean Spicer, on Twitter on April 07, 2017 shows President Donald Trump receiving a briefing on the Syria military strike from the National Security team via secure video teleconference on April 06, 2017 at the Mar a Lago estate in West Palm Beach, Florida. (attn editors : Sean Spicer said the photograph was edited to obscure the contents of sensitive documents.) 
President Trump, staring directly ahead, is surrounded at the table by (clockwise from left) Deputy Chief of Staff Joe Hagin, son-in-law Jared Kushner, Treasury Secretary Steven Mnuchin, Commerce Secretary Wilbur Ross, Secretary of State Rex Tillerson, National Security Adviser H.R. McMaster and Chief of Staff Reince Priebus. Sitting a row back from the table are Sean Spicer, chief strategist Stephen Bannon, senior adviser Stephen Miller, national security aide Michael Anton, Deputy National Security Adviser Dina Powell, and National Economic Council Director Gary Cohn. A military aide guards the door. / AFP PHOTO / The White House / - / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / WHITE HOUSE " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Trump, tanácsadói körében – Stephen Bannon a háttérbe szorult (Fotó Fehér Ház via Europress)

Köztük leginkább H.R. McMaster nemzetbiztonsági tanácsadóra, akinek egy nappal a szíriai támadásról szóló bejelentés előtt sikerült elérnie, hogy az általa irányított nemzetbiztonsági tanácsból kikerüljön Bannon.  A Politicónak nyilatkozó külpolitikai szakértők is megállapították, hogy elnökként Trump egyre inkább a megszokott, hagyományos hozzáállással közelít a külpolitikához, köszönhetően McMaster kinevezésének, és már alig van nyoma a kampány alatt hangoztatott elveknek.

És ez pontosan az, amit Trump leghangosabb rajongói a legjobban fognak utálni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.