Nagyvilág

Trumpék fő célja a szíriai rendszerváltás

A Trump-kormányzat egyik elsődleges célja a rendszerváltás a polgárháború sújtotta Szíriában, valamint az Iszlám Állam legyőzése, az iráni befolyás visszaszorítása Szíriában és Bassár el-Aszad elnök megbuktatása – közölte egy interjúban Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete.

Nikki Haley a CNN televízió vasárnap adásba kerülő State of the Union című műsorában a Reuters előzetese szerint elmondta:

Nem látunk lehetőséget a békére Szíriában, amíg Aszad ott van.

Az elhangzottak változást jelentenek ahhoz képest, amit Haley a pénteki amerikai csapás előtt hangoztatott. Donald Trump amerikai elnök azután rendelte el a szíriai támadást, hogy meglátta a televízióban az ideggáztól szenvedő gyermekeket.

A csapás előzménye, hogy a feltevések szerint Aszad-rendszere Hán Sejkúnban – valószínűsített – vegyifegyver-támadást hajtott végre, az amerikaiak pedig megtorlásul egy szíriai légi támaszpontra támadtak rakétákkal.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter türelmesebbnek tűnt Aszaddal szemben, amikor szombaton azt hangsúlyozta, hogy Washington számára a legfontosabb az Iszlám Állam legyőzése.

Mihelyst csökken vagy megszűnik az Iszlám Állam jelentette fenyegetés, közvetlenül a szíriai helyzet stabilizálására fordíthatjuk a figyelmünket

– mondta Tillerson a CBS televízió szintén vasárnap adásba kerülő Face the Nation című műsorában.

Tillerson hozzátette: az Egyesült Államok reméli, hogy sikerül összehoznia a feleket, hogy megkezdjék a politikai megoldást eredményező folyamatot.

A külügyminiszter szerint ezekhez a tárgyalásokhoz szükség lesz Bassár el-Aszad és a szövetségesei támogatására is.

Reméljük, hogy Oroszország úgy dönt, hogy konstruktív szerepet játszik és támogatja a tűzszünetet, egyrészt a védnöksége alatt folyó asztanai tárgyalásokon, másrészt Genfben (az ENSZ közvetítésével folyó konzultációkon)

– mondta.

Hozzátette: “Ha sikerült tűzszünetet létrehoznunk a szíriai stabilizációs övezetekben, reményeink szerint biztosítottak lesznek a feltételek, hogy megkezdjünk egy hasznos politikai folyamatot”.

A szíriai hadsereg szombaton újabb légicsapásokat mért a lázadók kezén lévő Idlíb tartományra, a támadásban az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja és a polgári védelem szerint tizennyolcan haltak meg, közöttük öt gyermek.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik