Nagyvilág

Lavrov hiteltelennek nevezte az amerikai érveket

Szergej Lavrov szombaton a Sigmar Gabriel német külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetést. A beszélgetést az orosz külügyminisztérium közleménye szerint a német fél kezdeményezte.

Lavrov részletesen kifejtette az orosz álláspontot, miszerint Washington törvénytelen akciót hajtott végre, amely agressziónak, a nemzetközi jog normái durva megsértésének minősül, ellentmond a nemzetközi terrorizmussal folytatott küzdelem követelményeinek, és aláássa a regionális és globális biztonságot.

Az orosz külügyminiszter szerint hiteltelenek és nem meggyőzőek a törvénytelen fegyveres akció mellett hangoztatott amerikai érvek, köztük azok a hivatkozások, hogy a szíriai fegyveres erők vegyi fegyvert vetettek volna be Idlíb tartományban április 4-én. Az orosz fél aláhúzta a történtek alapos vizsgálatának és a tények megállapításának szükségességét – áll a közleményben.

Lavrov szombaton Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel is telefonbeszélgetést folytatott, itt hangsúlyozta, hogy a Szíria elleni támadás a szélsőségesek kezére játszik, és fenyegetést jelent a regionális és globális biztonságra. Szintén rámutatott az alapos, részrehajlás nélküli és szakmai vizsgálat szükségességére. A felek megállapodtak, hogy Tillerson jövő heti moszkvai látogatása során folytatják a szíriai rendezés kérdéseinek megvitatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik