Nagyvilág

Száz év kutatásait dobná kukába Trump olajlobbistája

nagyeső (Array)
nagyeső (Array)
Donald Trump környezetvédelmi felelőse olyan ember, aki imádja az olajlobbit és alapvető tudományos konszenzusokat rúgna fel.

Jelentős nézetkülönbségek vannak abban, hogy a klímaváltozást valóban az emberi tevékenység okozza-e, és ebben az ügyben tovább kell folytatni a vitát – jelentette ki Scott Pruitt, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének új, Trump-barát vezetője. Ez azért furcsa, mert az általa vezetett ügynökség (na meg a tudományos világ jelentős, nem az olajlobbi által pénzelt része) állítja, igenis az emberiség a felelős a katasztrofális folyamatokért.

Januárban a NASA és az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Igazgatóság közölte, hogy a légköri felmelegedést nagyrészt a szénd-dioxid és más emberi eredetű kibocsátások okozzák. Szerintük 2016 volt a történelem legforróbb éve. Márpedig ez nem vita tárgya, egy egész csekély kisebbség vitatja csak (érdemes belegondolni, hogy a magyar politikai életben a megosztottság ellenére minden párt egyetért ebben).

Pruittot ez nem zavarja, a 48 éves, az olajiparhoz sok szálon kötődő volt oklahomai főügyész Donald Trump egyik legellentmondásosabb kinevezettje. Ügyészkorában a most általa vezetett Környezetvédelmi Ügynökség ellen harcolt minden jogi eszközzel.

Meghallgatásakor annyit legalább elismert, az emberi hozzájárulás létezik a felmelegedésben, csak annak mértékében bizonytalan.

Pruittot így is rengeteg kritika érte, egy környezetvédelmi szervezettől egyenesen az a közlemény jött, hogy a gyújtogatónak adták át a tűzoltóság vezetését. Egy demokrata szenátor azt mondta, aki egy évszázad tudományos eredményeit kétségbevonja, az klímatagadó és alkalmatlan a feladatára.

Pruitt kinevezése persze nem meglepő, ha visszaemlékezünk 2012-re, amikor Trump kijelentette, szerinte hoax a felmelegedés. Novemberben már ő is elismerte, lehet némi köze ehhez az emberi tevékenységnek.

(BBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik