Nagyvilág

A brüsszeli polgármester szerint a mecsetek a szalafisták kezén vannak

Azzal viszont nem ért egyet, hogy a belga főváros a dzsihád fővárosa lenne.

„Brüsszelben gondot jelent a szélsőséges iszlám” – mondta a város polgármestere egy szerdán megjelent lapinterjúban, a belga fővárosban elkövetett terrortámadások első évfordulóján.

„Mindenki tudja, hogy a brüsszeli mecsetek a szalafisták kezén vannak” – jelentette ki Yvan Mayeur, hozzátéve, hogy ezen változtatni kell, új mecseteket kell létrehozni, amelyek a demokratikus szabályokat követik és a kormány felügyelete alatt állnak.

Mayeur azzal nem értett egyet, hogy Brüsszel „a dzsihád fővárosa” lenne, bár ez a kép alakult ki azután, hogy kiderült: a párizsi és brüsszeli terrortámadások résztvevőinek jelentős része ott élt és tevékenykedett. „A terrorizmus problémája teljes egészében érinti Európát. Ne feledjük, mi történt Párizsban, Nizzában és Berlinben. Ha ez csak Brüsszel problémája lenne, már megoldódott volna” – mondta.

A polgármester szerint nemcsak a radikalizálódott fiataloktól kell tartani, hanem általában a szélsőségesektől.

Olyan világban élünk, ahol egyre növekszik a szélsőségesség. Az olyan emberek is szélsőségesek, mint Donald Trump, Marine Le Pen vagy Vlagyimir Putyin

– mondta. Kitért arra is, hogy a brüsszeli rendőrség létszámhiánnyal küzd, noha az uniós intézmények és események biztosítása külön terhet jelent. (Politico)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik