Nagyvilág

Akkorát pintéreznek Izlandon, mint egy vulkánkürtő

Katasztrófa-sms-ek Izlandon is vannak, de a kormányzati szerv már figyelmeztetett, ha kitör a vulkán, nem biztos, hogy mindenkit figyelmeztetnek így.

Emlékeznek még 2013. március 15-re, amikor az erős havazás és erős szél olyan kombinációt okozott, hogy Szabolcstól Vasig megbénult az ország? És arra, hogy a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium – amikor már autósok tízezrei dekkoltak aaz M1-esen és M7-esen küldött egy sms-t, hogy:

Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe! Belügyminisztérium.

Az sms-ek világszerte a katasztrófák kezelésének, a tájékoztatásnak fontos elemei, de amint látni, nem mindig sikerül időben és hatékonyan használni a műfajt. Izlandon kicsit komolyabbak a természeti katasztrófák: földrengés, vulkánkitörés, villámárvíz, hóviharok. Az egyik legnagyobb veszélyt a Katla vulkán jelenti, aminek voltak már heves kitörései.

A Grapevine most arról ír, hogy az izlanti postaügyi és telekommunikációs hivatal (RPT) közölte: ha kitör a Katla, nem tudják garantálni, hogy az evakuációs üzenetek nem biztos, hogy eljutnak a címzettekhez. A Katla elég nyugtalan mostanság, szóval az nem túl jó jel, ha az állam egyik szerve eleve lemond a környéken lakókról.

Ráadásul egyes közelben lakóknak negyed órájuk lenne a menekülésre, szóval nagyon gyorsnak kéne lennie a tájékoztatásnak. Nemcsak a láva vagy a kirepülő forró kövek okoznak veszélyt: a Katla okozott már a gleccserek megolvasztásával hatalmas villámárvizeket is. Mindenesetre Mýrdalssandur, Sólheimajökull és Markarfljótur lakói nem lehetnek boldogok, amikor az RPT-től közlik:

Lehetetlen garantálni, hogy mindenki megkapja az üzenetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik