Nagyvilág

Leteremtette az orosz szankciók ellenzőit a szlovák elnök

Fico-Kiska (robert fico, andrej kiska)
Fico-Kiska (robert fico, andrej kiska)
A magyar külpolitikának is üzenet lehet a szlovák államfő gondolata, hogy egységesen kéne kiállni az agresszor oroszok elleni szankciók mellett, akárhogy is fáj.

Könnyelműség és felelőtlenség az Oroszország elleni szankciók értelmének folytonos megkérdőjelezése – jelentette ki Andrej Kiska szlovák államfő csütörtökön Pozsonyban a Sita szlovák hírügynökség szerint. Kiska erről azon a szlovák külügyminisztériumban tartott értékelő konferencián beszélt, aminek központi témája a múlt év szlovák kül- és Európa-politikája volt. A konferencián Robert Fico kormányfő és Andrej Danko parlamenti elnök is részt vett.

Beszédében Kiska azt mondta, bár Szlovákia kormánya hivatalosan támogatja Európát és a NATO-t, a parlamentben mégis “túl sok” olyan képviselő ül, akinek “langyos vagy alternatív” a hozzáállása ezekhez, a kormány részéről pedig időnként megtévesztő jelzések hangzanak el a témáról.

Kiska példaként hozta fel az Oroszországgal szembeni szankciókat, amik értelmének megkérdőjelezése szerinte könnyelműség és felelőtlenség.

A korábban az Egyesült Államokban élő Kiska, aki a szlovák alkotmány alapján szinte csak jelképes jogkörökkel rendelkezik, kül- és belpolitikai kérdésekben is viszonylag gyakran fogalmaz meg a kormányétól markánsan eltérő véleményt. Mostani szavai is egyértelműen Ficót bírálták, aki a múltban többször is értelmetlennek és az országra károsnak minősítette a szankciókat, amik jelentős gazdasági károkat okoztak Szlovákiának is.

Andrej Kiska beszédére reagálva Robert Fico megjegyezte: Szlovákia több olyan lépést is tett, amit Oroszország nem nézett jó szemmel, bírálta az Északi Áramlat-2 gázvezeték tervét, és az orosz tiltakozás ellenére szállított földgázt Ukrajnának. Fico értékelte és méltatta Szlovákia tavalyi soros uniós elnökségét, és az eredmények között kiemelte az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex átalakítását és a Kanadával aláírt szabadkereskedelmi egyezményt is.

Fico a migrációs válságról elmondta: a migrációs nyomás nyáron megint kritikus méreteket ölthet.

Robert Fico méltatta a visegrádi országok (Lengyelország, Csehország, Magyarország és Szlovákia) együttműködését is. Kiemelte, a Szlovákia és Magyarország közti kapcsolatok történelmi távlatban is a legmagasabb szinten vannak. Szerinte a visegrádi csoport továbbra is az elsődleges csoport marad Szlovákia számára.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik