Nagyvilág

Szlovák államfő: a sikeres Szlovákiának segítséget kell nyújtania

Andrej Kiska a cseh tévének adott interjút arról, hogy alaposan ellenőrizni kell a menekülteket, de segíteni is kell őket.

Segíteni kell az Európába érkező menekülteknek, de a migrációs folyamatot ellenőrizni kell – jelentette ki Andrej Kiska szlovák államfő abban az interjúban, amit szombat este sugárzott a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24). A szlovák köztársasági elnök szerint elsősorban azt kell ellenőrizni, hogy a menekültek között nincsenek-e terroristák vagy bűnözők.

Logikus, hogy ha segíteni akarunk nekik, akkor ellenőriznünk is kell őket. Ellenőriznünk kell, hogy nem gazdasági migránsokról van-e szó, hogy nem csak a jobb élet reményében jönnek-e ide, nem származnak-e biztonságos országokból, nincsenek-e közöttük bűnözők vagy potenciális terroristák

– jelentette ki. “A migrációs, befogadási folyamatot ellenőrzés alatt kell tartani” – tette hozzá. Míg Robert Fico miniszterelnök elutasítja a menekültek befogadását, az államfő megértőbb velük szemben. “Mint sikeres országnak, erkölcsi kötelességünk mérlegelni, hogyan tudnánk segíteni azoknak az embereknek, akik életük megmentése érdekében menekülnek” – mondta Kiska. Hozzátette, ezek az emberek valóban nehéz helyzetben vannak, ha hajlandóak az Európába vezető kockázatos és veszélyes utat vállalni.

Kiska elmondta, a közelmúltban látogatást tett egy menekülttáborban, ahol meghallgatta az emberek beszámolóit. “Az ilyen embereknek, akiknek valóban szükségük van a segítségre, egy ilyen sikeres országnak, mint Szlovákia, segítséget kell nyújtania” – mondta Kiska az MTI szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik