Nagyvilág

Izrael ellenségét meghívta magához Trump

Mahmúd Abbász (Array)
Mahmúd Abbász (Array)
A palesztin elnökkel akar parolázni az amerikai, aki eddig eléggé Izrael álláspontját erősítette a közel-keleti kérdésben.

Donald Trump elnök meghívta Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét a Fehér Házba – közölte pénteken az amerikai közszolgálati rádió (NPR), Abbász elnök szóvivőjére, Nabil Abu Rudeinára hivatkozva.

Rudeina Rámalláhban megerősítette, hogy Trump hivatalba lépése óta először beszélt a palesztin elnökkel. Találkozójuk idejét még nem rögzítették, de az amerikai elnök a jövő héten Jason Greenblatt személyében különmegbízottat küld Jeruzsálembe és Ciszjordániába, hogy megpróbálja felújítani a palesztin-izraeli béketárgyalásokat.

Rudeina szerint a telefonbeszélgetésben Trump a békefolyamat iránti elkötelezettségéről beszélt. Abbász kiemelte, hogy a béke “stratégiai döntés” a palesztinok részéről, és a békekötésnek egy Izrael mellett létező önálló palesztin állam létrehozásához kell vezetnie.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a héten találkozott először a palesztin ENSZ-megfigyelővel, és az amerikai sajtóban megjelent, de hivatalosan meg nem erősített információk szerint Mike Pompeo, a CIA vezetője a múlt hónapban titokban látogatást tett Rámalláhban.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik