Kultúra

Groteszk hotelt emelt Banksy az izraeli falhoz

A világ egyik legfurább szállóját hozta létre a brit street art művész Betlehemben. Mintha valaki Orbánék kerítésének tövében építene hotelt.

Az izraeli kormány valószínűleg nem lesz boldog attól az átpolitizált hoteltől, amit az arctalan brit street artos, Banksy hozott létre az Izraelt Ciszjordániától elválasztó biztonsági fal mentén. A Guardian azt írja a tízszobás betlehemi szállóról, hogy az hotel, tiltakozás és művészet egyben.

A szállás neve is árulkodó: Walled Off Hotel, azaz Lefalazott Szálló.

A hotelnek azért gazdasági oldala is van: a célja, hogy több turista érkezzen a zarándokokból és városnézőkből élő településre, amit a szigorú izraeli ellenőrzés fojtogat. Az álláslehetőségekkel is kecsegető szálló pénteken nyitott meg a médiamunkások előtt, akik bejárhatták. A vendégek előtt a hónap folyamán szintén megnyit a hotel, ami valóban működni fog, lehet majd szobákat foglalni.

Banksy szeretne párbeszédet is, hoteljának egyik célcsoportját így azok az izraeli fiatalok alkotják, akik amúgy a menő tel-avivi klubokban töltenék a hétvégéjüket. Izraeliek a biztonsági intézkedések miatt nem tehetik be a lábukat a palesztin lakosságú Betlehembe. A hotel azonban a biztonsági zónán kívül áll, így látogatható nekik is.

A hotelben feltörekvő palesztin képzőművészek munkáival lehet majd találkozni. Az enteriőr amúgy gyarmatias stílusú lesz, még délutáni teát is felszolgál majd a személyzet.

Banksy 2005-ben, majd 2007-ben is járt Betlehem környékén, akkor több, azóta ismertté vált alkotását elhelyezte a falon. Egyesek nem nyerték el a helyiek tetszését, le is mázolták őket, másokból viszont turistalátványosság lett. Banksy a 2014-es gázai háború idején is bejutott az övezetbe, ahol alkotásokat készített és groteszk turistavideót készített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik