Nagyvilág

Leválhat Izraelről a palesztin áramszolgáltatás

Az önállósítás mellett adósságrendezésről is megállapodtak.

Izrael megállapodásra jutott a Palesztin Hatósággal a több mint egy évtized alatt felhalmozott áramszolgáltatási díjtartozásról és az önálló palesztin áramszolgáltatás kiépítéséről. Az utóbbi időben már az áramszolgáltatás szüneteltetésével próbálta elérni az izraeli áramszolgáltató, hogy a palesztinok rendezzék 150 milliárd forintnyi adósságukat.

A megszületett megállapodás értelmében elengedték a kamatokat és büntetéseket, valamint a tartozás mintegy negyedét. A lecsökkentett összegből nagyjából negyvenmilliárd forintnyit egy összegben, a maradékot 48 részletben törlesztik a palesztinok. A Palesztin Hatóság amerikai támogatói 7,5 milliárd forinttal támogatják az adósságrendezést.

Megegyeztek arról is, hogy hosszú távon próbálják rendezni a kérdést a palesztin áramügyek önállósításával. Az áramszolgáltatás átadását egy palesztin és izraeli szakértőkből álló közös bizottság intézi majd.

Az adósság rendezéséig Izrael nem volt hajlandó növelni a Palesztin Hatóság területére szállított áram mennyiségét, ami a palesztin gazdaság növekedését is akadályozta. A megállapodás értelmében olyan szervet állítanak fel, amely a palesztinok számára megveszi Izraeltől az áramot, ellenértékét pedig behajtják a fogyasztóktól. Az elektromos hálózatot, vezetékeket is leválasztják Izraeltől, és a Palesztin Hatóság saját erőművet is építhet majd.

Izrael felszabadítja a palesztinok évek óta befagyasztott 85 milliárd forintnyi járandóságát is, ami az Izraelben dolgozó palesztin munkások járulékaiból gyűlt össze. Ezt az utóbbi tíz évben nem utalták át a Palesztin Hatóságnak. Most azzal a feltétellel kapják meg a pénzt, hogy azt a palesztin dolgozók szociális és egészségügyi ellátására fordítják. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik