Nagyvilág

Felújítják Anne Frank házát

Két évig tartó felújításnak vetik alá az Anne Frank Házat, hogy még jobban be tudják mutatni a vészkorszak történelmét. Az amszterdami intézmény a munkálatok alatt is fogadja a látogatókat.

A felújítás során új bejáratot alakítanak ki, továbbá egy olyan új teret, amelyben a fiataloknak szóló programok kapnak majd helyet.

Az Anne Frank Alapítvány hétfői tájékoztatása szerint bővebben akarják bemutatni a második világháborús történelmi környezetet a házban, amelyben a naplójáról ismert fiatal zsidó lány a családjával bujkált.

Az emlékház látogatói között sok a 25 év alatti fiatal az Európán kívüli országokból, és ők nemigen járatosak a kontinens történelmének e fejezetében. “Számukra fontos, hogy a múzeum mélyítse a történelmi kontextust” – magyarázta az Anne Frank Ház igazgatója. Ronald Leopold szerint bővebb információt fognak nyújtani arról, hogy mi történt a második világháborúban, a zsidók üldözéséről és arról, hogy utóbbi miként történhetett meg és milyen jelentőséggel bír napjainkban.

A felújítás után a látogatók jobban elmélyedhetnek majd Anne Frank életében a bujkálás idején, valamint azon emberek sorsának alakulásában is, akik kötődtek a házhoz.

A múzeum tavaly 1,2 millió látogatót vonzott a világ minden tájáról.

Anne Frank 1942 és 1944 között bujkált a Prinsengracht 263. szám alatt a családjával és más zsidó üldözöttekkel. 1944 augusztusában azonban elfogták, majd különböző koncentrációs táborokba hurcolták őket. Anne Frank 1945 márciusában, nem sokkal a bergen-belseni megsemmisítő tábor felszabadulása előtt halt meg tífuszban. Tizenöt éves volt.

(MTI)

Az egykori rejtekhely 1960 óta múzeum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik