Külföld
The 7,951-ton roll-on-roll-off British car ferry the Herald of Free Enterprise belonging to Townsend Thoresen lies on its side off the Belgian port of Zeebrugge 07 March 1987 surrounded by rescue and refloating boats. Two hundred cross channel passengers were feared dead in the night of 06 March after the ferry capsized in waters off Zeebrugge. The ferry rolled over and sank a mile outside the port. First indications were that the bow doors were open enabling water to pour into the car deck. The ferry had just left the port around 7,00pm bound for Dover when she sank, leaving on third of the hull still above water. The disaster happened so swiftly there wasn't time to send an SOS. / AFP PHOTO / BORIS HORVAT

200 halott kellett, hogy becsukják a kompok ajtajait

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 03. 06. 11:07

Hiába nem volt vihar, az emberi hanyagságnak 30 éve tömeges emberhalál lett a vége a La Manche-on.
Korábban a témában:

Nyugodt volt a tenger a La Manche csatornán 1987. március 6-án. Átlagos hullámzás volt tapasztalható, nem volt rendkívüli időjárási jelenség. Ilyen körülmények között következett be épp 30 éve Európa történetének egyik legsúlyosabb kompkatasztrófája, amikor

az MS Herald of Free Enterprise kifutva Zeebrugge kikötőjéből az oldalára dőlt, majd percek alatt jórészt elmerült. A katasztrófában 193 ember vesztette életét a 80 főnyi személyzetből és 459 utasból.

1919 óta és azután sem érte ekkora katasztrófa a brit hajózást. Az esetről drámai felvételek készültek, ahogy a német építésű hajó az oldalára dőlve fekszik a relatíve sekély tengerben, egy homokpadon, a kikötőtől egy kilométerre. A túlélők arról számoltak be, hogy a hajó először lassan megdőlt, majd hirtelen nagy sebességgel felborult. Az egész katasztrófa a kifutástól számítva négy perc alatt játszódott le, idő sem volt reagálni rá.

A tragédiát egy borzasztóan egyszerű hiba okozta: simán kifutott a nyílt tengerre a még nem becsukott ajtajú hajó. A komp orrajtaja, amin keresztül ki-be állhatnak a kocsik, még nem volt teljesen bezárva, ahogy a hajó teljes sebességre kapcsolt. Mindez a legénység hanyagsága miatt következett be, miközben a kapitány azt hitte, az ajtók már zárva vannak.

Emiatt víz áramlott a raktérbe, a hajó egyik oldala megtelt vele, emiatt borult oldalra a komp. A legtöbb áldozat a sötétbe borult hajóban ragadt és megfulladt vagy kihűlt a 3 fokos vízben.

Az esetet kivizsgáló bizottság súlyosan elmarasztalta az üzemeltető Townsend Thoresen céget, amit áthatott a nemtörődömség légköre, ezért hagyták hanyagul nyitva az ajtót is. Kiderült, az is rontott a helyzeten, hogy a hajó általában nem Dover és Zeebrugge között közlekedett, de ezúttal átvezényelték ide, és a ballaszttartályait fel kellett tölteni, hogy kompatibilis legyen az itteni dokkal. Emiatt a hajó merülése is mélyebb volt.

Azonnali kötelező változtatásokat vezettek be a kompoknál: majdnem 200 ember halála kellett ahhoz, hogy rájöjjenek, komp nem indulhat el nyitott ajtókkal. Ettől fogva biztonsági kamerákkal ellenőrizték az ajtók csukódását, és nemzetközileg szigorúbb standardokat vezettek be. A hajót pedig gyorsan kiemelték, majd végül Tajvanra vontatták, ahol elbontották. A katasztrófa emlékét több műalkotás és emlékmű is őrzi.

(BBC News, Wikipedia)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.