Nagyvilág

Házkutatást tartottak egy orosz ellenzéki újságírónál

Házkutatást tartottak egy vezető orosz ellenzéki újságíró, Zoja Szvetova lakásán kedden Moszkvában – közölte az újságíró férje.

Viktor Dzsiatko az AFP francia hírügynökségnek telefonon számolt be a történtekről. A beszélgetés idején a házkutatás már két órája tartott.

Az 57 éves Zoja Szvetova évek óta tagja az orosz börtönviszonyokat megfigyelő bizottságnak, és számos olyan cikket írt, amelyek foglyok vallomásaira alapozva feltárták a büntetés-végrehajtási intézményekben alkalmazott rossz bánásmódot és kínzásokat.

Az újságíró az orosz igazságügyi rendszer heves bírálójaként azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy sok esetben ítéltek el ártatlan embereket koholt vádak alapján kémkedési vagy a politikai felhangú ügyekben.

Szvetova rendszeres munkatársa az Oroszország című internetes oldalnak, amelyet Mihail Hodorkovszkij száműzetésben élő, egykori orosz oligarcha finanszíroz, illetve a New Times kiadványnak valamint az amerikai Szabadság Rádiónak.

Az újságíró, akinek szülei – Feliksz Szvetov és Zoja Harakmalnyikova – másként gondolkodók és politikai bebörtönzöttek voltak szovjet korszakban, kétszer részesült az Európai Parlament (EP) Szaharov-díjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik