Nagyvilág

Rég látott éhínség veszélyére figyelmeztet az ENSZ

1,4 millió gyermek van közvetlen életveszélyben afrikai országokban és Jemenben.

Súlyos éhínség van a küszöbön az ENSZ szerint: a következő fél évben több mint húszmillió embernek kell súlyos éhezéssel szembenéznie Dél-Szudánban, Szomáliában, Észak-Nigériában és Jemenben. 1,4 millió gyermek közvetlen életveszélyben van. Az elmúlt évtizedekben nem volt példa ilyen méretű éhínségre amerikai kutatók szerint.

A probléma gyökereit az országokat sújtó konfliktusok, az összeomlott kormányzás, a nemzetközi segítség hiánya jelentik, Szomáliában pedig a szárazság okoz élelmiszerhiányt. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a héten arról beszélt, hogy 4,4 milliárd dollárra lenne szükség a katasztrófa elkerülésére, eddig azonban csak 90 millió gyűlt össze.

Segély- és emberi jogi szervezetek szerint a válsághelyzet elkerülhető lett volna, ha a nemzetközi közösség hamarabb cselekszik. Alapvető probléma az ENSZ alulfinanszírozottsága, amit tovább mélyíthet, hogy az új amerikai vezetésben vannak, akik gyanakvók a világszervezettel szemben, és ellenzik a tengeren túli segélyprojektek támogatását. (The Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik