Nagyvilág

Többé nem deportálják tömegesen a mexikói illegális bevándorlókat

John Kelly amerikai belbiztonsági miniszter Guatemala után Mexikóban is megígérte csütörtökön, hogy nem deportálják tömegével az Egyesült Államokban élő illegális bevándorlókat, és nem alkalmaznak katonai erőt a kitoloncolásuk során.

“Azt szeretném, ha nagyon világos lenne, hogy nem lesz tömeges deportálás. A belbiztonsági minisztérium jogszerűen, az emberi jogokat tiszteletben tartva fog cselekedni. A migránsok ellen nem fognak katonai erőt alkalmazni”, jelentette ki John Kelly egy mexikóvárosi sajtótájékoztatón, miután tárgyalt ottani kollégájával. Amit tenni fognak, azt a mexikói hatóságokkal való szorosan együttműködve fogják tenni.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter elmondta, hogy a Luis Videgaray mexikói külügyminiszterrel tartott találkozójukon mindkét fél megerősítette szándékát, hogy szorosabbá teszik az együttműködést a kereskedelem, a törvényes bevándorlás, a biztonsági kérdések és a tanulmányi csereprogramok terén.

Tillerson “nagyon produktívnak” minősítette a tárgyalásait, és reményét fejezte ki, hogy újabb találkozók lesznek ezekről a témákról. Nem említette viszont a tudósítók előtt a mexikói határra tervezett falat, és nem mondta azt sem, hogy bármiféle megállapodás születet volna a migráció témájában. Azt mondta ugyanakkor, hogy természetes, ha “két erős, szuverén” ország között időnként nézeteltérések vannak.

Mexikói részről szintén megerősítették a további párbeszédre való készséget a migráció, a kereskedelem és a biztonság kényes kérdéseiről, de kifejezték a Donald Trump amerikai elnök politikája miatt érzett “aggodalmaikat és ingerültségüket” is.

Ez a politika “kárt okozhat a mexikói nemzeti érdekeknek” és az Egyesült Államokban élő mexikóiaknak, mondta ugyanezen a sajtótájékoztatón Videgaray. Nyugtalankodnak ezeknek az embereknek a jogai miatt, különösen ami az emberi jogokat illeti.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik