Nagyvilág

Don Sarkozy keresztapaként irányítja a francia jobboldalt

sarkozy (Array)
sarkozy (Array)
Francois Fillon helyzete akkorát zuhant a francia elnökválasztás előtt kevéssel, hogy kénytelen volt a jobboldalt kesztyűbábként mozgató Nicolas Sarkozyhez fordulni.

A tavaszi francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon körüli botrány miatt a francia közvélemény megértette, hogy a jobboldalon továbbra is Nicolas Sarkozy volt államfő mozgatja a háttérből szálakat. A többször is legyőzött és visszavonult 62 éves politikus megkerülhetetlen vezetője maradt a konzervatív tábornak – írta csütörtök délutáni elemzésében a Le Monde.

A balos napilap szerint Sarkozy az elmúlt hónapokban a reflektorfényből visszavonulva a jobboldalon igazi “keresztapa” lett, az egységét biztosító “Don Sarkozy“. Ennek kiváló példája az volt, amikor szerda délután egy órakor Fillon lesötétített autója befordult Sarkozy irodájának kapuján.

A cikkszerző Francoise Fressoz szerint nem az a lényeg, hogy mi történt a zárt ajtók mögött a saját táborában is meggyengült elnökjelölt és a visszavonult államfő között, aki éppen családi pihenésből tért vissza a Maldív-szigetekről. A lényeg, hogy Fillon, aki Sarkozy elnöksége idején (2007-2012) kormányfő volt, és

akiről a volt államfő mindig lekicsinylően nyilatkozott, a “keresztapa” védelmét kérte.

A jobboldal novemberi előválasztása Fillon politikai emancipációjának története volt. A kampányban a volt kormányfő a tisztességes és feddhetetlen jelöltként tűnt fel a jogi eljárások alatt álló Sarkozyvel szemben, és sikerült a teljes jobboldallal együtt elvágnia az őt régi mentorához kötő köldökzsinórt.

A Fillon-család állítólagos fiktív állásai miatt indult ügyészségi vizsgálattal azonban összeomlott ez az emancipáció, és a közös ebéd után néhány órával az elővárosokban kitört szórványos zavargásokra válaszul Fillon bejelentette, hogy a büntethetőségi korhatárt 16 évre csökkenti, ha megválasztják elnöknek. A rendpárti javaslat Sarkozy programjának egyik legfőbb pontja volt, amit Fillon korábban nem támogatott.

Jean-Pierre Raffarin volt jobboldali kormányfő a BFM hírtévében azonnal megjegyezte: ha Fillon kénytelen volt az egység érdekében Sarkozyhez járulni, annak az árát meg is kell fizetnie.

Nem ez az első alkalom, hogy a hivatalosan legyőzött Sarkozy marad a jobboldal erős embere. Amikor a 2012-es elnökválasztást elvesztette és visszavonult, a legnagyobb ellenzéki pártban háború tört ki Fillon és Jean-Francis Copé között a pártvezetésért. A botrányba fordult pártelnök-választás után Sarkozy győzedelmesen tért vissza a párt élére, majd Fillonnak köszönhetően az előválasztáson megint vereséget szenvedett.

“A franciák már nem szeretik (Sarkozyt), ez tény, de a jobboldal továbbra is tart tőle és csodálja. Olyannyira, hogy amikor a politikai család túlélése a tét, hozzá fordulnak. A kérelmezőt veszélyeztetve” – írta a Le Monde.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik