Nagyvilág
U.S. President Donald Trump speaks as he meets with county sheriffs during a listening session in the Roosevelt Room of the White House in Washington, D.C., U.S., on Tuesday, Feb. 7, 2017. The Trump administration will return to court Tuesday to argue it has broad authority over national security and to demand reinstatement of a travel ban on seven Muslim-majority countries that stranded refugees, triggered protests and handed the young government its first crucial test. Credit: Andrew Harrer / Pool via CNP - NO WIRE SERVICE- Photo: Andrew Harrer/Consolidated/Pool/dpa

Saját pártjából is támadják Trump orosz kapcsolatát

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 02. 14. 18:35

Eközben attól félnek az oroszok, hogy a botrányok miatt lemondatják, neadjisten megölik az amerikai elnököt. Mindenesetre egy republikánus szenátor szerint alapos vizsgálatra van szükség, hogy bármilyen következtetést le lehessen vonni.
Korábban a témában:

Jól jelzi a Donald Trump mögött álló Republikánus Párt megosztottságát Oroszország kérdésében, hogy az egyik szenátoruk élesen nekiment Trump és az oroszok kapcsolatának. A Hill szerint Roy Blunt kedden kijelentette: kimerítő vizsgálatnak kell tisztázni, milyen a kapcsolat a Trump-adminisztráció és Moszkva között.

Blunt azt mondta, a Szenátus Híreszerzési Bizottságának kéne összeülnie és alapos vizsgálatot folytatnia, csak így lehetne olyan végkövetkeztetéseket levonni, amiket sokan levonnak mostanság. A vizsgálat része lenne természetesen Trump nemrég távozott nemzetbiztonsági tanácsadója, a csúfat bukó Michael Flynn meghallgatása is, minél hamarabb. Flynn ugyanis még a kormányváltás előtt csevegett többször a washingtoni orosz nagykövetről az orosz szankciókról.

Mit tudtunk? Mit tudott ő? És van rá bármi ok, hogy azt higgyük, hogy mindenk más tudott erről, és nem tette meg azt a fajta lépést, amit meg kellett volna?

Így záporoztak a kérdések Blunttól, aki szerint mielőbb kiderül az igazság, annál jobb. Szerinte a botrány ellenére erős nemzetbiztonsági csapatot rakott össze az elnök, és ebből a csapatból sokan aggódnak Oroszország befolyása miatt. Blunt azzal magyarázza a történteket, hogy Trump épp azt próbálja kisakkozni, hogyan tárgyaljon egy veszélyes hatalommal.

Flynn pedig jól szolgálta korábban a hazáját, szavahihető volt, és most is ez lenne a cél, hogy kiderüljön, fennáll-e még ez a megbízhatóság. Eközben a Foreign Policy arról írt, az oroszok egyfelől védik Flynn becsületét és az oroszfóbiának állítják be a lemond(at)ását, másfelől féltik Trumpot. Ugyanis ha az oroszokkal való kapcsolat túl szoros szálai derülnének ki, Trump akár bele is bukhatna az elnökségbe, a demokraták pont ezen dolgoznak gőzerővel.

De az az opció is fennáll a lap szerint, hogy Trumpot egyszerűen megöli egy merénylő.

Mindenesetre Oroszország és az USA között a két ország mosolydiplomáciája ellenére nagyon sok érdekellentét van. Elég Iránt felhozni, ami Moszkva szövetségese, de Washington újra megszórná szankciókkal és a Barack Obama és más hatalmak által tető alá hozott atommegállapodást se tartja elégségesnek. Az oroszok a puha szövetséges kínaiaknak se mennének annyira neki, ahogy Trump a szavai alapján szeretne.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu / Bielik István

Őrizetbe vették a rendőrök M. Richárdot

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.