Nagyvilág

Saját pártjából is támadják Trump orosz kapcsolatát

Eközben attól félnek az oroszok, hogy a botrányok miatt lemondatják, neadjisten megölik az amerikai elnököt. Mindenesetre egy republikánus szenátor szerint alapos vizsgálatra van szükség, hogy bármilyen következtetést le lehessen vonni.

Jól jelzi a Donald Trump mögött álló Republikánus Párt megosztottságát Oroszország kérdésében, hogy az egyik szenátoruk élesen nekiment Trump és az oroszok kapcsolatának. A Hill szerint Roy Blunt kedden kijelentette: kimerítő vizsgálatnak kell tisztázni, milyen a kapcsolat a Trump-adminisztráció és Moszkva között.

Blunt azt mondta, a Szenátus Híreszerzési Bizottságának kéne összeülnie és alapos vizsgálatot folytatnia, csak így lehetne olyan végkövetkeztetéseket levonni, amiket sokan levonnak mostanság. A vizsgálat része lenne természetesen Trump nemrég távozott nemzetbiztonsági tanácsadója, a csúfat bukó Michael Flynn meghallgatása is, minél hamarabb. Flynn ugyanis még a kormányváltás előtt csevegett többször a washingtoni orosz nagykövetről az orosz szankciókról.

Mit tudtunk? Mit tudott ő? És van rá bármi ok, hogy azt higgyük, hogy mindenk más tudott erről, és nem tette meg azt a fajta lépést, amit meg kellett volna?

Így záporoztak a kérdések Blunttól, aki szerint mielőbb kiderül az igazság, annál jobb. Szerinte a botrány ellenére erős nemzetbiztonsági csapatot rakott össze az elnök, és ebből a csapatból sokan aggódnak Oroszország befolyása miatt. Blunt azzal magyarázza a történteket, hogy Trump épp azt próbálja kisakkozni, hogyan tárgyaljon egy veszélyes hatalommal.

Flynn pedig jól szolgálta korábban a hazáját, szavahihető volt, és most is ez lenne a cél, hogy kiderüljön, fennáll-e még ez a megbízhatóság. Eközben a Foreign Policy arról írt, az oroszok egyfelől védik Flynn becsületét és az oroszfóbiának állítják be a lemond(at)ását, másfelől féltik Trumpot. Ugyanis ha az oroszokkal való kapcsolat túl szoros szálai derülnének ki, Trump akár bele is bukhatna az elnökségbe, a demokraták pont ezen dolgoznak gőzerővel.

De az az opció is fennáll a lap szerint, hogy Trumpot egyszerűen megöli egy merénylő.

Mindenesetre Oroszország és az USA között a két ország mosolydiplomáciája ellenére nagyon sok érdekellentét van. Elég Iránt felhozni, ami Moszkva szövetségese, de Washington újra megszórná szankciókkal és a Barack Obama és más hatalmak által tető alá hozott atommegállapodást se tartja elégségesnek. Az oroszok a puha szövetséges kínaiaknak se mennének annyira neki, ahogy Trump a szavai alapján szeretne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik