Nagyvilág

Mégis ügynök volt Lech Walesa

Hiteles a beszervezését igazoló irat.

A grafológiai vizsgálat kizárta, hogy meghamisították az ügynökmúlttal gyanúsított Nobel-békedíjas volt munkásvezér, későbbi államfő, Lech Walesa beszervezésére utaló dossziét – közölte a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN). Andrzej Pozorski, az IPN ügyészi osztályának vezetője kiemelte: a krakkói igazságügyi szakértői intézetben elvégzett grafológiai vizsgálat célja nem az volt, hogy az ügynöki múltat bizonyítsa, a volt államfő éppen károsultként szerepelt. Amikor tanúként kihallgatták, azt állította, a dosszié iratain nem az ő kézírása látható.

A 235 lapnyi szakértői vélemény alapján ugyanakkor egyértelmű,

az együttműködési nyilatkozaton, nyugtákon, több tucat kézzel írt jelentésen Walesa kézírása szerepel. Csak egyetlen – hatoldalas – jelentést nem ő írt, de saját kezűleg írta alá minden oldalát.

Az IPN tavaly februárban hozta nyilvánosságra Walesa terjedelmes beszervezési és munkadossziéját. Az az 1970-ben aláírt együttműködési nyilatkozatát, a ’76-ig a kommunista belbiztonságnak (SB) adott jelentéseit és a saját kezűleg aláírt bevételi nyugtákat is tartalmazza.

Walesa többször hamisítványnak minősítette az iratokat. Az IPN ügyészi osztálya ezért – a volt elnököt kompromittáló dokumentumok nyilvánossá tétele után néhány nappal – nyomozást indított, hogy kiderítse, az SB tisztviselői tényleg meghamisították-e a dokumentumokat. A grafológiai vizsgálat az eljárás része volt.

“A volt elnök megítélése megváltozik”

Ezt mondta Jaroslaw Szarek, az IPN elnöke, amikor közölte: Walesa Bolek fedőnéven együttműködött az SB-vel, pénzért. Ezt már 2008-ban bebizonyították az IPN kutatói, Slawomir Cenkiewicz és Piotr Gonarczyk. Az SB és Lech Walesa című könyvük kiadása óta nem jelent meg olyan tudományos munka, mely megcáfolta volna e kutatás eredményét. Szarek szerint a beszervezését maga Walesa is bevallotta egy – 1992-ben a PAP hírügynökségnek adott – nyilatkozatban, amit később visszavont.

Walesának az 1980 után (a Szolidaritás megalapítása után) betöltött szerepéről az IPN elnöke azt mondta: a lengyel független szakszervezet alapítója nemcsak Lengyelországban, hanem az egész világon jelkép volt, II. János Pál pápa mellett ő volt a leghíresebb lengyel.

Ezt a tőkét azonban nagyon gyorsan szétforgácsolta, az önrombolás útjára lépett, a múltjához való rendezetlen viszonya miatt mára teljesen elveszítette tekintélyét. Nem az a szándékunk, hogy Lech Walesát kitöröljük a történelemből. (…) Ma elmondható: ezentúl nem fér kétség Walesának az SB-vel folytatott együttműködéséhez.”

Szerinte “a volt elnök megítélése megváltozik”, mostantól kezdve kérdéseket lehet feltenni arról, milyen hatással volt Walesa ’70-es évekbeli magatartása a rendszerváltás utáni döntéseire. “Ez nyitott kérdés” – tette hozzá.

Lecha Walesa az elhangzottakra egyelőre nem reagált, külföldön tartózkodik. Ügyvédje, Jan Widacki azt mondta, a krakkói igazságügyi szakértői intézet véleménye semmit sem magyaráz. A Polsat News lengyel hírtelevíziónak nyilatkozva a jogászprofesszor kilátásba helyezte, hogy kezdeményezni fogja a jelentést készítő szakértők kihallgatását, új szakértők felkérését.

Kifogásolta, hogy az IPN egyebek mellett Walesa 2016-ig keletkezett kézirataival vetette össze a hetvenes években keletkezett dokumentumokat. Widacki rámutatott arra, hogy a később “sok állami dokumentumot aláíró, autogramokat osztó” elnök a 70-es években “egyszerű munkás volt, nem sokat forgatott tollat”, vagyis teljesen más volt akkoriban a kézírása. Az állami ügyészség ugyanakkor tudatta, a szakértői vizsgálatnál a dosszié iratait a Walesa által 1963 és 2016 között írt dokumentumokkal hasonlították össze. Az ügyészség “egyértelműnek, átfogónak és koherensnek” minősítette az igazságügyi szakértői intézet jelentését.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.