Külföld
fludra-lechwale160627_np1Tm

Walesa: Észak-Koreában nem lesz Szolidaritás mozgalom

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 11. 08. 07:46

Az egykori mozgalmár szerint Kim Dzsong Un uralma sokkal elnyomóbb, mint Brezsnyevé és Jaruzelskié volt.
Korábban a témában:

Valószínűtlennek látja Lech Walesa, a lengyel Szolidaritás mozgalom egykori vezetője, hogy belső ellenzéki mozgalmak felemelkedése hozná el a kommunista hatalom bukását Észak-Koreában.

Kétséges, hogy az észak-koreaiak a jelen helyzetben harcba bocsátkoznának a szabadságukért, ugyanis túlságosan szegények

mondta Walesa az Amerika Hangjának.

Lech Walesa alapítója volt a vasfüggöny mögötti első független szakszervezeti tömörülésnek, amely 1980-ban jött létre a munkások jogainak védelmére a fennálló rendszerrel szemben. A hatalom hadiállapot bevezetésével szállt szembe a Szolidaritással, Walesa viszont 1983-ban Nobel-békedíjat kapott tevékenységéért, a kommunizmus bukása után pedig 1995-ig Lengyelország elnöke volt.

Az egykori mozgalmár egy szöuli nemzetközi fórumon osztotta meg tapasztalatait abban, hogyan szállhat szembe egy békés ellenzéki mozgalom egy elnyomó kommunista rezsimmel, és hogyan járulhat ehhez hozzá a nemzetközi közösség. Azt mondta: a Szolidaritás győzelmének kulcsa a saját hitük volt abban, hogy ha egységesek maradnak, változásra kényszeríthetik a rendszert.

Nyilvánvalóvá tettük, hogy bebörtönözhetnek, vagy akár meg is ölhetnek bennünket, de a hitünket soha nem adjuk fel

– mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy Észak-Koreában sokkal brutálisabb és elnyomóbb hatalom van, mint Lengyelországban vagy akár a Szovjetunióban volt akkor, amikor megszervezték a Szolidaritást. Egy 2014-es ENSZ-bizottsági jelentés szerint 120 ezer politikai fogolyról lehet tudni az országban, akik kényszermunkának, szexuális erőszaknak és kényszerabortusznak is ki vannak téve. A Human Rights Watch jelentése szerint egész családokat küldhetnek „átnevelő táborokba” tárgyalás nélkül.

Walesa úgy véli, Észak-Koreára nem lehet puszta nyomásgyakorlással hatni. Szerinte Dél-Koreának és a nemzetközi közösségnek párbeszédet kell kezdeményeznie a Koreai-félsziget békés újraegyesítéséről, a nagyobb Korea-közi együttműködésről, elkötelezni magukat a gazdasági feltételek javítása mellett, és biztosítani a phenjani elitet, hogy ők is profitálhatnak abból, ha a szabadság és demokrácia felé halad az ország.

Amit először mondanék nekik, az az, hogy a világnak szüksége van rájuk. Élhetnének jobban és gazdagabban, ha kihasználnák a szabadságot. De ehhez mindenkinek együtt kell működnie, és meg kel érteni egymást. A világ nyitva áll Észak-Koreára, Észak-Koreának nem kell elszöknie. A szabadság sok ajtót megnyit

– mondta az egykori mozgalmár.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.