Nagyvilág

Házkutatást tartottak a francia parlamentben

A francia rendőrség házkutatást tartott kedden a parlament alsóházában, a konzervatív elnökjelölt Francois Fillon ellen zajló vizsgálat keretein belül. Arról nem tudni, hogy a politikus saját irodáját átnézték-e a nyomozók.

A párizsi ügyészség szerdán sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával vizsgálatot indított a Le Canard enchainé egyik cikke alapján. A jól értesült szatirikus hetilap azt állította, hogy Penelope Fillon nyolc éven át mintegy félmillió euró fizetést vett fel a nemzetgyűlésben férje, majd annak utóda asszisztenseként, de az állást valójában nem töltötte be, tényleges munkát nem végzett.

A France Inter rádió úgy értesült, az egyenruhások Penelope munkaszerződését keresték.

A francia törvények szerint nem illegális, hogy egy politikus feleségét vagy családtagját alkalmazza, a munkát ugyanakkor kötelességük elvégezni.

Fillont és feleségét hétfőn öt óra eltéréssel hallgatta ki a rendőrség. Az elnökjelölt szerint mocskos lejáratás áldozata lett. Egy televíziós interjúban arról beszélt, felesége munkája legális és igazi volt.

A francia jobboldali előválasztás második helyén végzett Alain Juppé kizárta, hogy elindul a tavaszi elnökválasztáson, ha Fillon visszalép.

(The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik