Nagyvilág

Vége az ingyenkólának Párizsban

udito(960x640)(2).jpg (üdítőital, üdítő, )
udito(960x640)(2).jpg (üdítőital, üdítő, )

Kemény intézkedést foganatosítottak a franciák: mostantól sehol sem lehet az országban alkalmazni az ingyenes üdítő-utántöltés módszerét. Aki járt már valaha egyes hazai gyorséttermekben, tudhatja, ha szénsavas üdítőt vesz, akkor kap egy poharat, aztán mehet töltögetni azt, egészen addig, amíg meg nem pukkan az italtól.

A franciák azonban ráeszméltek, hogy ez a nagy kedvezmény nem tesz jót az elhízásnak, bár a túlsúlyos franciák aránya még mindig a kisebbek közé tartozik az Európai Unióban (15,3 százalék) – írja a BBC News. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is javasolja jó ideje a tagországoknak, hogy adóztassák meg a cukros üdítőket.

A mostani francia jogszabály még a sportitalokra is vonatkozik, na meg mindenre, ami cukrot vagy édesítőt tartalmaz. A törvény szava ugyanúgy vonatkozik a gyorséttermekre, ahogy az iskolai kantinokra. A is próbálkoztak már adóval, illetve az italautomatákat kitiltották a sulikból.

Mexikót hozza fel a BBC amúgy mint jó példát, ott a kólaadó 6 százalékkal csökkentette a fogyasztást. Nem mindenhol működik azonban a tiltás: New York államban egy bíróság mondta ki, hogy nem tilthatók be a szuperméretű cukros italok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik