Nagyvilág

25 milliárd avokádót kellene vennie az amerikaiaknak ahhoz, hogy Trump megépíthesse a falat

Csütörtökön kissé elszabadultak az indulatok Mexikó és az Egyesült Államok között. Hogy tisztán lássunk, íme egy kis múltidéző.

  • Trump szerdán bejelentette, hogy megépíti a falat a határon, hozzátéve, hogy az építkezés költségeit Mexikó állja majd.
  • Enrique Pena Nieto mexikói elnök válaszüzenetében jelezte, ők biztosan nem fizetnek majd a falért.
  • Erre Trump a Twitter-oldalán fenyegette meg őt, mondván, ha nem nyúl mélyen a zsebükbe, akkor akár le is mondhatja a jövő heti washingtoni találkozóját.
  • Nieto le is mondta.
  • Sean Spicer, a Fehér Ház sajtófőnöke pedig csütörtök este arról beszélt, ha így nem, akkor majd 20 százalékos importvám formájában hajtják be a költségeket.

Mexikó Amerika harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, főleg elektronikai kellékekkel, autókkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel üzletelnek.

Ha az importvámot valóban kivetnék az árukra, az azt jelentené, hogy az amerikai fogyasztók kénytelenek lennének többet fizetni értük.

A Chicago Tribune kiszámolta, hogy a falépítés finanszírozásához az amerikaiaknak 25 milliárd avokádót kellene megvásárolniuk.

Az avokádó átlagára jelenleg 3 dollár az USA-ban. Ha húsz százalékos különadót vetnének ki rá, 3.6 dollárba kerülne darabja, ebből 0.6 dollár menne az építkezésre. 

És mivel a fal költségei az előzetes tervek szerint 12-15 milliárd dollárba kerülnének, 25 milliárd gyümölcsön kellene túladniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik