Külföld

Trump taktikájában bízik az európai szélsőjobb

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 01. 27. 12:49

Korábban a témában:

Donald Trump eskütételének másnapján a leginkább megosztó európai politikusok a németországi Koblenzben ütötték össze a fejüket. Ott volt Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke, Matteo Salvini az olasz Északi Liga első embere, Frauke Petry az Alternatív Németországért pártból és Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője is.

Franciaországban, Németországban és Hollandiában idén választásokat tartanak, Trump győzelme pedig reményt adott a szélsőjobboldali vezetőknek, hogy egységes stratégiával pusztítást mérhetnek az európai politikai elitre.

Wilders szerint 2017 lesz a hazafias tavasz, Le Pen pedig arról beszélt, 2016-ban az angolszászok felébredtek, és biztos benne, hogy idén egész Európa fel fog.

Csakhogy nem lesz olyan egyszerű dolguk, merthogy Trump szabályai nem alkalmazhatók olyan könnyen Európában, mondja Mabel Berezin, a Cornell Egyetem kutatója. Mint mondta, a Trump-féle szélsőjobboldali populizmus jócskán eltér Le Pen és Wilders elméletétől, akik hosszú ideje próbálják a malmukra hajtani a vizet.

KOBLENZ AM RHEIN, GERMANY - JANUARY 21:  Geert Wilders, leader of the Dutch PVV political party, speaks at a conference of European right-wing parties on January 21, 2017 in Koblenz, Germany. In an event hosted by the Europe of Nations and Freedom political group of the European Parliament, leading members of the Front National of France, the Alternative for Germany (AfD), the Lega Nord of Italy, the Austria Freedom Party and the PVV party of the Netherlands are meeting for a one-day conference. France, the Netherlands and Germany all face national elections this year and in each case right-wing populists are in a strong position.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Geert Wilders – Fotó: Getty Images Hungary

Trump a hatalomra kerülése után három nappal megvonta a szövetségi forrásokat az abortuszt emlegető szervezetektől, ezzel szemben Le Pen saját család- és párttagjaival került összetűzésbe, mondván az abortusz kérdését nem lehet kétségbe vonni.

Míg Amerikában a bevándorlók a munkahelyekre és a biztonságra jelentenek fenyegetést, úgy az EU-ban az liberális, európai értékekre, ami szintén lényeges különbség.

Le Pen bevándorlóellenes irányvonalát sikerült megszerettetnie a szexuális kisebbséggel és több tradicionálisan konzervatív, homoszexuális ember található a tanácsadói közt.

Szép lassan a jobboldali populizmus által nyomás alá helyezett főbb európai pártok is felvették a szociálisan liberális, de bevándorlóellenes magatartást. Mark Rutte holland miniszterelnök például levelet írt az állampolgároknak, melyben leírja, a hollandok egyre kényelmetlenebbül érzik magukat a bevándorlóktól, de még mindig zaklatják a melegeket és rasszistának nevezik a holland átlagembert.

Berezin szerint nem Trump személyének, hanem retorikájának van igazi jelentősége Amerika számára.

Ha én indulnék az európai választásokon azzal érvelnék a szélsőjobb helyében, hogy a világ legnagyobb nemzete megcsinálta, miért ne tehetnénk mi is?

– fogalmazott.

Bár Trump még mindig próbálja összeegyeztetni menekültellenes politikáját a szexuális kisebbségek támogatásával, a Republikánus párt aligha enged a Legfelsőbb Bíróság 2015-ös döntésének, miszerint mind az ötven államban legalizálnák az azonos neműek házasságát.

(Quartz)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.