Nagyvilág

A Save the Children szerint illegálisan és erőszakosan toloncolnak vissza gyerekeket Szerbiába

A nemzetközi szervezet szerint egyre kiszolgáltatottabbak a menedékkérők az embercsempészeknek.

A Save the Children nemzetközi gyermekvédelmi szervezet közlése szerint az elmúlt két hónapban 1600 menedékkérőt toloncoltak vissza illegálisan Szerbiába Magyarországról és Horvátországból, gyakran erőszakosan. Azt állítják, naponta harminc ilyen eset történik, ami a nemzetközi védelemre irányuló kérelem egyedi elbírálásához fűződő alapvető jogot sérti. Kiemelik: a Szerbiába érkező menedékkérők 46 százaléka gyermekkorú, ötödük ráadásul felnőtt kísérő nélkül érkezik.

Jelena Besedic, a Save the Children szerbiai jogi igazgatója azt mondta: a menekültválság valójában nem enyhült, arról van szó, hogy a balkáni útvonal veszélyesebbé vált, főleg a gyermekek számára. Besedic szerint az EU és Törökország közötti megállapodás az embercsempészeknek kedvezett, akik egyre veszélyesebb taktikákkal igyekeznek megkerülni a hatóságokat. Gyakran találkoznak kutyaharapásokkal és más sérülésekkel, amelyek az erőszakos visszatoloncolásból adódnak.

Eközben, mivel egyre inkább rejtőzködésre kényszerülnek a menedékkérők, a segélyszervezetek látókörén is kívül kerülnek, akik alapvető humanitárius segítséget nyújthatnának számukra. A Save the Children munkatársai találkoztak olyan kísérő nélkül érkezett gyermekkel Belgrádban, aki nem mert felszállni a buszra, ami befogadó központba vitte volna, tartva attól, hogy fogságba kerül, vagy kitoloncolják.

A Save the Children az Európai Uniótól kér sürgős segítséget a menekültek ellátásához, hangsúlyozva, hogy hosszabb távon biztonságos és legális menekültútvonalakat kell biztosítani, ami elengedhetetlen az embercsempészet visszaszorításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik