Külföld

Az osztrák védelmi miniszter csökkentené a menekültkvótát és bekeményítene a határon

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 01. 24. 13:48

A határellenőrzés új formájára és a menekültügyi kvóta csökkentésére van szükség - jelentette ki Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter az Ö1 osztrák közszolgálati rádiónak nyilatkozva kedden.
Korábban a témában:

A kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) – legutóbbi javaslata szerint – integrációs okokra hivatkozva a felére, vagyis 17 500-ra csökkentené Ausztria idei évre előirányzott menekültbefogadási kvótáját. A párt tervei szerint a terrorizmus elleni harcban magáncélú és az autópályákon használt kamerák által rögzített videofelvételek is felhasználhatók lennének a büntetőeljárás során, valamint a fenyegetést jelentő emberek nyomkövető lábbilincs segítségével figyelnék meg.

Doskozil a rádióban azt közölte, hogy a menekültek számának csökkentése miatt új menekültügyi és biztonsági intézkedésekről kell tárgyalni. Kiállt amellett, hogy csökkenteni kell a befogadott menekültek számát, konkrét adatok közlése nélkül.

A szociáldemokrata miniszter szerint elképzelhető, hogy a veszélyt jelentő menedékkérőket lábbilinccsel figyeljék meg.

A biztonság kérdésében nem lehet kompromisszumot kötni

– jelentette ki a miniszter.  Hangsúlyozta: a terrorcselekmények megelőzése miatt fontos a határvédelem, egyúttal elképzelhetőnek tartotta, hogy videofelvételekkel is rögzítsék a határátkelőknél történteket.

A védelmi miniszter nyilatkozata azt jelenti, hogy igent mondott az ÖVP terveire, amennyiben egy új határellenőrzés is része az intézkedéscsomagnak

– hangzott el a rádió beszámolójában.

Határellenőrzés a szlovák szakaszon?

A múlt héten a védelmi miniszter a migráció visszaszorítása érdekében az osztrák-szlovák határ ellenőrzését szorgalmazta, mert egyre több embercsempész Szlovákia felé tesz kerülőt. Jelenleg ugyanis Ausztria a magyar, a szlovén és az olasz határszakaszon végez ellenőrzést.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter hétfőn azt közölte, hogy amennyiben a tiroli Brenner-hágónál az eddiginél több menekült érkezik, akkor megerősíthetik az érintett határszakasz védelmét. Azt nem pontosította, hogy mikortól terveznének szigorítani. A miniszter szerint 17 500 menekültet kell beengedni az országba, amennyiben ennél többen jönnek, az erre kijelölt zónákban kellene várakozniuk.

Az év első két hetében mintegy 300 menekültet tartóztattak fel a Brenner-hágónál lévő határszakaszon. Tirol tartományban ez idő alatt 25 menedékkérelmet nyújtottak be.

A visszatoloncolás jól működik, azonban figyelni kell a Brenner-hágóra

– közölte múlt héten a védelmi miniszter.

Az osztrák kormány tavalyi döntése értelmében 2016-ban 37 500, 2017-ben 35 ezer, 2018-ban 30 ezer, 2019-ben pedig 25 ezer menedékkérelmi eljárás indulhat az országban. Tavaly több mint 36 ezer menedékkérelmi eljárás indult meg Ausztriában, vagyis a felső korlát 96 százaléka. 2015-ben mintegy 90 ezer erre vonatkozó igény érkezett az osztrák hatóságokhoz.

Kiemelt képünkön a Brenner-hágó látható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.