Közélet
Körmend, 2016. április 28.
A körmendi rendészeti szakközépiskola területén felépült ideiglenes migrációs befogadóállomás 2016. április 28-án. Az állomás május 2-án megkezdi mûködését.
MTI Fotó: Varga György

Segítséget követelnek az európai képviselők a fagyoskodó menedékkérőknek

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 01. 19. 10:44

A vitában a körmendi sátortábor is előkerült.
Korábban a témában:

Több európai parlamenti képviselő is azt követelte egy szerdai vitában, hogy az EU és a nemzeti hatóságok azonnal nyújtsanak segítséget az Európa számos részén fagytól és hótól szenvedő menedékkérőknek. Arra is felszólították a tagállamokat, hogy ígéreteikhez híven helyezzék át a menedékkérőket Görögországból és más államokból.

Az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája arról számolt be, hogy a vitában számos képviselő elfogadhatatlannak nevezte a görög szigeteken, Macedóniában és Szerbiában ragadt menekültek kálváriáját, többen azt is megkérdezték: hány embernek kell meghalnia, míg az EU tesz valamit. Rámutatta: a Görögországból és Olaszországból áttelepítendő 160 ezer embernek eddig csupán 6 százaléka került más tagállamba.

Fájdalmas helyzet, nem vagyunk rá büszkék

– mondta Hrisztosz Sztilianidesz, a humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos, aki szerint az unió elég pénzt tett félre, hogy a rendkívüli körülményekkel küzdő Görögországnak segítsen, de „néhány helyszíni hiányosság nem tette lehetővé, hogy a pénzt a lehető legjobban lehessen elkölteni”.

A vitában magyar képviselők is felszólaltak. A szociáldemokrata frakció tagja, Szanyi Tibor a körmendi helyzetet is kifogásolta, azt mondta, „Orbán kormánya fűthetetlen sátortáborba helyezi át” a menedékkérőket. Szerinte a menekültek elüldözésével az embertelenség és a gonoszság a politikai taktika eszközévé vált az EU-n belül is.

Szintén az S&D frakcióból Niedermüller Péter azt mondta, a helyzet miatti felelősség azoké, akik a határok lezárásával és kerítésekkel akarták megoldani a menekültválságot, de csak a szenvedést növelték. „Az azonnali és hatékony a segítség az emberiesség minimuma, a valódi megoldás egy hatékony és szolidáris európai menekültpolitika megteremtése” – jelentette ki.

A Zöldek frakciójából Jávor Benedek ugyancsak a körmendi sátortáborról beszélt, szerinte a nemzetközi jogot sértve szállította oda a kormány a bezárt bicskei tábor lakóit.

A többek között EU-s pénzekből fenntartott menekülttáborokban uralkodó embertelen körülményeket nem hagyhatja figyelmen kívül a Bizottság

– mondta Jávor.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.