Nagyvilág

Brüsszeli raportra hívták Szerbia és Koszovó vezetőit

Az EU próbál közvetíteni az egyre komolyabb konfliktusba bonyolódó államok között.

Az Európai Unió Brüsszelbe hívta Szerbia és Koszovó vezetőit, hogy menteni próbálják az eddig szinte eredménytelen közvetítési missziót a két ország között.

Az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini kedd este fogadja Tomislav Nikolic szerb államfőt és Aleksandar Vucic miniszterelnököt, valamint koszovói partnereiket, Hashim Thacit és Isa Mustafát.

A két állam közötti kapcsolatok azután váltak különösen fagyossá, hogy Szerbia propagandavonatot indított Koszovóba, amire több nyelven azt írták, hogy „Koszovó Szerbia része”. Koszovó viszont megakadályozta, hogy a vonat átlépje határát, erre a szerbek a hadsereg bevetésével fenyegetőztek.

A szinte teljes egészében albánok lakta Koszovó 2008-ban vált el Szerbiától, mostanra több mint száz ország ismerte el függetlenségét. Szerbia ugyanakkor továbbra is saját tartományaként, és a szerb államiság bölcsőjeként tekint rá. Koszovó északi részén szerb kisebbség is él.

Az EU közvetítésével 2013 óta számos kisebb kompromisszumot értek el Szerbia és Koszovó között, de nem érintették az alapproblémát. Ráadásul a kisebb jelentőségű megállapodások nagy részét sem ültették át a gyakorlatba.

Gondok vannak egyebek mellett a határon átívelő áram- és vízellátással, a polgárok szabad mozgásával, a kisebbségi érdekek érvényesítésével, és a megoldatlan tulajdonproblémákkal, például a Trepca bánya, vagy a brezovicai sívidék esetében. Az is konfliktust okozott, hogy ramush Haradinaj egykori koszovói miniszterelnököt Franciaországban szerb letartóztatási parancs alapján vették kiadatási őrizetbe.

Koszovóban dolgozik az EU legnagyobb külföldi missziója, az EULEX, emellett a NATO vezette KFOR gondoskodik a biztonságról. Az unió a két ország közti viszony rendezését szabta feltételéül annak, hogy előrehaladhassanak a csatlakozási tárgyalások Koszovóval és Szerbiával. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik