Nagyvilág

Koszovót és Szerbiát is nyugalomra intette Amerika

Az oroszok szerint az EU-nak kell szerepet vállalnia a balkáni feszültség enyhítésében.

Az Egyesült Államok figyelmeztette Szerbiát és Koszovót, hogy óvakodjanak a „veszélyes retorikától”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Szerbia útnak indított Koszovóba egy szerb nemzeti színekre festett vonatot, amire több nyelven a „Koszovó Szerbia része” feliratot festették. A koszovói különleges rendőri erők tartóztatták fel a vonatot a határon. Tomislav Nikolic szerb államfő szerint ez azt mutatja, hogy Koszovó háborút akar Szerbiával. Hashim Thaci koszovói elnök viszont arról beszélt, hogy Szerbia a Krím orosz megszállásának mintájára akarja elfoglalni Koszovó északi részét.

Az Egyesült Államok pristinai nagykövetsége az incidens kapcsán közleményt adott ki, amiben leszögezik:

Koszovó szuverén, független ország, melynek arra való jogát, hogy szabályozza, ki lépheti át a határát, tiszteletben tartjuk.

Hozzátették: felszólítják a feleket, hogy kerüljék a veszélyes nyilatkozatokat, és folytassák az erőfeszítéseket a kapcsolatok normalizálására.

Az incidenssel kapcsolatban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is megszólalt. Azt mondta: jelentősen nő a feszültség a Balkánon, és az Európai Uniónak szerepet kell vállalnia ennek enyhítésében.

Kedden a szerb államfő találkozott az Egyesült Államok belgrádi nagykövetével. A megbeszélést követően azt nyilatkozta, hogy Amerika politikája zavart okozott a régióban, és reményét fejezte ki, hogy a Trump-kormányzat támogatóbb lesz Szerbia irányába.

Koszovó 1,8 milliós népességének több mint 90 százaléka albán, Észak-Koszovóban viszont 40-50 ezres szerb kisebbség él, akik nem ismerik el maguk felett Koszovó fennhatóságát. Az Európai Unió ugyanakkor Koszovó és Szerbia számára is feltételül szabta, hogy a csatlakozási tárgyalások folytatása érdekében javítsák viszonyukat. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik