Nagyvilág

A leköszönő Obama-kormányzat még keresztülvinne egy Robin Hood-törvényt

A jól eleresztett iskoláktól vennének el pénzt, amit odaadnának az alulfinanszírozottaknak.

Az utolsó pillanatban szeretné keresztülvinni a leköszönő Obama-kormányzat azt az intézkedést, amelynek köszönhetően az Egyesült Államokban összesen 800 millió dollárnyi forrást vonnának meg a jól finanszírozott általános- és középiskolákhoz, a pénzt pedig azokhoz az iskolákhoz csoportosítanák át, ahová alacsony jövedelmű családok gyermekei járnak.

Az oktatási minisztérium már tavaly szeptemberben előállt a tervvel, amely éles ellenkezést váltott ki a republikánusokból. Ugyanakkor, ha pénteken délig hatályba lép a rendelkezés, az köti a Trump-kormányzatot, és csak a kongresszus változtathatja meg. A szabályozás értelmében azoknak a tankerületeknek, amelyek alulfinanszírozott és magas bevételű intézményeket is működtetnek, át kell csoportosítaniuk a forrásokat.

A Center for American Progress oktatáspolitikai szakértője, Scott Sargrad szerint ez egy jelentős lépés, mellyel a szövetségi kormány kimondja: a szegényebb tanulókat is megilletik legalább azok az erőforrások, mint tehetősebb társaikat.

Lamar Alexander tennessee-i republikánus szenátor viszont úgy vélekedett, hogy a szövetségi törvények nem hatalmazzák fel a kormányzatot arra, hogy ilyen szabályozást hozzon. A szenátus oktatási bizottságának elnöke kilátásba helyezte, hogy megakadályozzák a rendelet elfogadását, így a kongresszus kezébe kerül a döntés. (CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik