Nagyvilág

Sorosék üzentek Németh Szilárdnak: folytatják a munkát Magyarországon

A Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) folytatni fogják munkájukat Magyarországon, annak ellenére, hogy a szervezet szerint a kormány ellenzi a tisztességesebb, elszámoltathatóbb társadalmakért folytatott missziójukat – közölte Christopher Stone, a szervezet elnöke.

Magyarországon és szerte a világban is minden eddiginél jobban összepontosítunk arra, hogy helyi csoportokkal dolgozva erősítsük a demokratikus gyakorlatot, jogokat és igazságosságot

– írta Christopher Stone angol nyelvű közleményében.

A szervezet elnöke emlékeztetett arra, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok az elmúlt három évtizedben “elképesztően széles körben” nyújtottak támogatásokat:

  • a kommunizmus időszaka alatt fénymásolókkal segítették információhoz jutni az embereket,
  • az 1990-es években internet programot valósítottak meg magyar iskolákban,
  • több mint 3 millió dollárral (882 millió forinttal) támogatták az iskolás gyerekek étkeztetését,
  • ultrahangos készülékekkel segítették a magyar kórházakat, és
  • több mint háromezer ösztöndíjat biztosítottak magyar diákoknak, köztük a jelenlegi kormányfőnek.

Emellett – folytatja a közlemény – a szervezet 2010-ben, a vörösiszap-katasztrófát követően 1 millió dollárt adott a veszélyes anyag eltávolítására.

Jelenleg a Nyílt Társadalom Alapítványok több mint 60 magyar civil szervezetet támogatnak, amelyek olyan ügyeket segítenek, mint a független újságírás, a civil részvétel, valamint a korrupció és a diszkrimináció elleni küzdelem.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy hírek szerint törvényjavaslat készül a civil szervezetek vezető tisztségviselőinek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről, úgy fogalmazott: a “Soros-birodalom” “álciviljeit” azért tartják fenn, hogy “a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött”.

Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és azt gondolom, hogy el kell innen takarítani. És most ennek, úgy érzem, eljött a nemzetközi lehetősége Donald Trump amerikai elnökké választásával

– mondta.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik