Nagyvilág

Nem blöff: újra az elszakadást fontolgatják a skótok

skócia (skócia)
skócia (skócia)
Skócia számára meg kell adni a lehetőséget, hogy eldöntse: hagyja-e magát belesodorni a Brexit szakadékába – mondta a skót kormányfő.

A brit kormány súlyos hibát követ el, ha blöffként tekint a skót függetlenségről szóló újabb népszavazás tervére – mondta Nicola Sturgeon skót kormányfő a BBC műsorában. Hozzátette: az újabb referendum akkor kerül napirendre, ha az Egyesült Királyság nemcsak az Európai Unióból, hanem az EU egységes belső piacáról is kivonul.

Theresa May brit miniszterelnök a Sky News műsorában ugyanakkor azt mondta: az unióból való kilépést nem lehet oly módon elképzelni, hogy közben az Egyesült Királyság megtartaná a tagság egyes elemeit.

Nicola Sturgeon emlékeztetett arra, hogy a skót függetlenségről tartott népszavazás kampányában az elszakadást ellenzők érve az volt, hogy Skócia akkor őrizheti meg EU-tagságát, ha elutasítja a függetlenedést. Ehhez képest most az Egyesült Királyság részeként kényszerítik őket kilépésre az EU-ból – tette hozzá.

A skót kormányfő szerint, ha az Egyesült Királyság elhagyja az EU egységes belső piacát, Skócia számára meg kell adni a lehetőséget, hogy eldöntse: hagyja-e magát belesodorni a „hard Brexit” szakadékába, vagy saját kezébe veszi jövőjének alakítását.

Az Európai Bizottság jelenlegi álláspontja szerint akkor lehet a brit gazdaság számára hozzáférést biztosítani az EU vámmentes belső piacához, ha Nagy-Britannia továbbra is elfogadja a szabad munkaerőmozgás elvét. Theresa May ugyanakkor többször hangsúlyozta, hogy szerinte a Brexit-népszavazás megmutatta: a britek nem akarják az unión belüli szabad mozgás alapelvének érvényesítését a továbbiakban. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik