Külföld
LONDON, ENGLAND - JUNE 25:  A small group of people gather to protest on Parliament Square the day after the majority of the British public voted to leave the European Union on June 25, 2016 in London, England. The ramifications of the historic referendum yesterday that saw the United Kingdom vote to Leave the European Union are still being fully understood. The Labour leader, Jeremy Corbyn, who is under pressure from within his party to resign has blamed the 'Brexit' vote on 'powerlessness', 'austerity' and peoples fears over the issue of immigration.  (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Vad ötletelés és hőbörgés követte a Brexit-döntést

24.hu
24.hu

2016. 11. 03. 16:58

Mindenki mást mond a bírósági döntéssel kapcsolatban, előkerült az előrehozott választás, az újabb népszavazás és a parlament döntése is. A kormány kitart az eredeti elképzelés és a távozás mellett.
Korábban a témában:

Felkészületlenül érhette a brit kormányt a brit legfelsőbb bíróság döntése, miszerint az Európai Unióból való brit kilépésre, a Brexitre a választók mellett a parlamentnek is igent kell mondani, mielőtt a rettegett 50. cikkelyt élesítik. A Guardian szerint a brit kormány kitart amellett (és fellebbezett is a döntés ellen), hogy a bírósági döntés ellenére maradhat a menetrend úgy, ahogy tervezték.

Theresa May kormányfő korábban közölte: márciusban indul hivatalosan a kilépési folyamat. Most is állítják, nem lesz késedelem.

A maradáspárti képviselők – akik egyes számítások szerint többségben vannak a brit törvényhozásban – most örvendenek, remélik, hogy megálljt parancsolhatnak a Brexitnek. Skócia se kesereg, ők azt remélik, így több beleszólásuk lesz az ügybe (a skótok korábban belengették, hogy megint függetlenségi népszavazást írnak ki, ha Nagy-Britannia távozik az unióból).

Nicola Sturgeon skót első miniszter közölte is, hogy mérlegeli a kormánya, hogy beszálljon a mostani jogi csatározásba.

A távozáspárti képviselők között már terjed az a nézet, hogy May bukhatna a bíróság győzelmével, jöhetnének az előrehozott választások. A kormány persze bizakodó és szilárd, még ha a főbíró közölte is, hogy nincs meg a kormányzatnak a hatalma a parlament kikerülésére. May amúgy meglepően hátrébb lépett, nem kommentálta a bírósági döntést, és hétfőn is egy miniszterét küldi majd a Képviselőházba tartani a frontot, amíg ő Indiába látogat.

Egyes vélemények szerint ha a parlamentnek is kell döntenie, ők úgyis megszavazzák a brexit továbbgörgetését. A Munkáspárt álláspontja az, hogy tiszteletben tartják a választók döntését, de átláthatóságnak és elszámoltathatóságnak kell lenni a parlament döntésével kapcsolatban. A balos pártból elhangzott olyan vélemény is, hogy új népszavazást kéne kiírni.

Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) természetesen teljesen felháborodott a bírósági döntésen és közölte, a bírósági rendszert meg kell reformálni. Nigel Farage, a párt vezetője egyenesen árulásról beszélt és közharagra figyelmeztetett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.