Nagyvilág

A skót és a walesi kormány is beavatkozhat a Brexit létrejöttébe

A brit legfelsőbb bíróság pénteki döntése szerint a skót és a walesi kormány beavatkozhat majd a Brexitet érintő döntésbe.

Eszerint a skót parlament meg is vétózhatja a Brexit stratégiáját. A döntés nagy lehetőség Nicola Sturgeon skót miniszterelnöknek, hiszen Skócia a Brexitről szóló népszavazás során is a maradás pártján állt.

Még november elején egy másik fontos változás is történt, ami befolyásolhatja a britek EU-s kilépését, hiszen a legfelsőbb bíróság döntése szerint a brit parlament jóváhagyása szükséges a Brexit létrejöttéhez. A parlamentnek a népszavazás ellenére is joga van ahhoz, hogy elutasítsa a Brexitet, és ezt októberben ismerte el először a brit kormány is. Ez elég fontos hír, mert azt jelenti, hogy még messze nem végleges a kilépésről szóló döntés, hiszen a parlamentben többen vannak a maradás pártján.

Viszont azt is tudjuk, hogy a brit kormánynak fogalma sincs, hogyan kellene kinéznie a kilépési folyamatnak, ezen kívül a fél éve hivatalban lévő kabinet még a tárgyalási stratégiáról sem állapodott meg.

(Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik