Nagyvilág

A gátszakadás rosszabb lenne, mintha atombombát dobnának Irakra

Ha baj történik a Moszul-gáttal, még a 400 kilométerre lévő Bagdadon is 2-8 méteres árhullám söpörhet végig.

Idő kérdése, hogy mikor szakad át Észak-Irakban a Tigris folyón álló 13 kilométer hosszú Moszul-gát – ha ez megtörténik, annak akár másfél millió halálos áldozata lehet, és milliók maradnának áram és élelem nélkül. A gát nem az Iszlám Állam által elfoglalt Moszul városban, hanem attól hatvan kilométerre található.

A létesítmény az 1980-as években épült, és kezdettől fogva veszélyesnek számít a talajviszonyok miatt. Folyamatosan figyelni kell, hol képződnek üregek a beton alatt, és azokat ki kell tölteni, hogy megelőzzék a bajt. Ugyanakkor, miután 2014-ben az Iszlám Állam elfoglalta a területet, a dolgozók nagy része elmenekült, a szélsőségesek pedig lerombolták a karbantartáshoz szükséges eszközöket.

A svédországi Luleå egyetemén működő környezetmérnöki tanszék professzora, Nadhir al-Ansari, aki már az építkezést is nyomon követte, úgy fogalmazott:

a gátszakadás rosszabb lenne, mintha atombombát dobnának Irakra.

Az Európai Bizottság tudományos központjának tanulmánya szerint egy részleges gátszakadás is katasztrofális következménnyel járna. Moszul városát két órán belül 30 méter magas árhullám érné el, amely magával vinné az embereket, a fel nem robbant bombákat, épületeket, autókat, az olajfinomítók vegyi anyagait.

Négy nap alatt a 400 kilométerre lévő Bagdadot is 2-8 méteres árhullám érné el.

Az árterekben jelenleg is több mint egymillió ember él sátrakban, akik a harcok miatt otthontalanná váltak, nekik nem lenne hová menekülniük. Az áradás miatt négymillióan válhatnak hajléktalanná, és két hétig is eltarthat, amíg eljut hozzájuk a segítség. A katasztrófa az olajfinomítókat és a termőföldeket is érintené.

A Világbank csaknem 90 milliárd forintnyi forrást biztosított arra, hogy egy olasz mérnöki vállalattal elvégeztessék a javításokat, de a térség biztonsági helyzete megnehezíti a munkát. A tartós megoldás egy második gát megépítése lehetne, de a politikai helyzet és a forráshiány ezt valószínűtlenné teszi. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik