Nagyvilág

A republikánusok egy része még súlyosabban büntetné Oroszországot

A csütörtökön bejelentett amerikai büntetőintézkedésekre Moszkva is válaszolt, egy iskola és egy üdülő bezárásával.

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, az Egyesült Államok kemény válaszlépésre szánta el magát Oroszországgal szemben, amelyet azzal gyanúsít, hogy hackertámadások révén beavatkozott az elnökválasztás kimenetelébe. 35 orosz diplomatát kiutasítottak és két orosz létesítményt bezártak.

A Fehér Ház és a pénzügyminisztérium nyilatkozataiból kiderül: szankciókkal sújtottak két orosz hírszerző intézményt, az FSZB-t (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) és a GRU-t (Felderítő Főcsoportfőnökség), emellett a GRU négy tisztjét és három céget, amelyek segítséget nyújtottak a GRU műveleteihez. Ugyancsak büntetőintézkedéseket hoztak két orosz magánszemély, Jevgenyij Mihajlovics Bogacsev és Alekszej Belan ellen, akik régóta az FBI körözése alatt állnak.

Oroszország azonnal reagált az amerikai szankciókra. A hatóságok elrendelték egy moszkvai iskola bezáratását, ahol az amerikai, brit és kanadai követségek személyzetének gyerekei tanulnak, és ugyancsak bezáratták az amerikai követség üdülőjét a Moszkva melletti Szerebrjanij Borban.

Trump elvileg visszavonhatja

Barack Obama közölte: a büntetőintézkedéseket azután hozták meg, hogy több alkalommal figyelmeztetést küldtek az orosz kormánynak.

A januárban hivatalba lépő Donald Trump ugyanakkor csütörtökön úgy reagált a történtekre, hogy az Egyesült Államoknak túl kell lépnie az ügyön. Igaz, hozzátette: jövő héten találkozik a hírszerzés vezetőivel, akik tájékoztatják a helyzetről.

A leköszönő kormányzat egyik tisztségviselője újságíróknak elismerte: Donald Trump visszafordíthatja az Oroszország elleni szankciókat, de nem gondolja, hogy ennek sok értelme lenne.

A Fehér Ház belbiztonsági tanácsadója, Lisa Monaco közölte: a 35 kiutasított orosz diplomata, valamint a két bezárt létesítmény az oroszok hírszerző tevékenységében volt érintett. Hozzátette: a lépés a választás befolyásolása mellett válasz az amerikai diplomatákat Oroszországban ért zaklatásokra is.

Túl kis ár

Az oroszokkal rendkívül szívélyes Donald Trump mögött nem sorakoztak fel egységesen a republikánusok. Paul Ryan, a képviselőház elnöke közölte:

Oroszország érdekei nem közösek Amerikáéval. Valójában folyamatosan igyekeznek aláásni azokat, és veszélyes instabilitásra törekednek világszerte. Bár a kormányzat mai lépései megkésettek, de megfelelőek annak érdekében, hogy véget vessenek az Oroszországgal kapcsolatos nyolc évnyi elhibázott politikának, amely miatt Amerika gyengébbnek tűnt a világ szemében.

John McCain és Lindsey Graham republikánus szenátorok további szankciókat követeltek Oroszország ellen. Közös közleményükben azt írták: a bejelentett büntetőintézkedések rég megkésettek, és Oroszország számára túl kis árat jelentenek az amerikai demokrácia ellen elkövetett támadásért. (CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik