Nagyvilág

Megvan a lezuhant orosz gép második feketedoboza

A pilóták beszélgetését rögzítő készüléket felszínre hozták a búvárok, Moszkva mellett fogják megvizsgálni, hátha rájönnek, miért kellett majdnem száz embernek meghalnia.

Kiemelték a Fekete-tengerből a hét végén lezuhant orosz Tu-154 repülőgép második adatrögzítőjét – közölte a gépet üzemeltető védelmi minisztérium. A mentők korábban megtalálták a repülő farkában található, a gép paraméreteit rögzítő két berendezést, ezek egyikét sikerült a búvároknak a felszínre emelniük.

A fő fedélzeti adatrögzítőt kedden emelték ki és szállították a tárca Moszkva melletti kutatóintézetébe, hogy elemezzék a tárolt adatokat. A pilóták beszélgetéseit rögzítő berendezés jó állapotban volt, szakértők szerint lehetséges az adatelemzés.

A mentők szerda délelőttig a gép több mint 12 nagyobb és 1547 kisebb darabját találták meg, ebből 567-et felszínre emeltek – közölte a TASZSZ hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó rendvédelmi illetékes szavai alapján.

Eddig 17 holttestet és 223 emberi maradványt találtak a szerencsétlenség körzetében.

A katasztrófa helyszínén, Szocsi térségében napi huszonnégy órában folyik a kutatás. A munkálatokban szerdán több mint 3600 ember és több mint 500 műszaki egység vett részt Szocsi partjainál. A búvárok naponta több mint 30 merülést hajtanak végre.

Az orosz védelmi minisztériumnak a szíriai Latakiába tartó gépe – fedélzetén 84 utassal és 8 fős személyzettel – vasárnap reggel zuhant a Fekete-tengerbe két perccel azután, hogy felszállt Szocsi repülőteréről. A gépen katonák, újságírók, egy ismert segélymunkás és a hadsereg Alekszandrov művészegyüttesének 64 tagja és karmestere utazott, akik újévi koncertet adtak volna a hmejmimi orosz támaszponton. Az orosz hatóságok szerint nem valószínű, hogy merénylet történt.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik