Nagyvilág

Leváltanák az elnököt, miután bevallotta, hogy gyilkolt

Rodrigo Duterte arról beszélt, hogy kereste a bajt, hogy ölhessen.

A Fülöp-szigeteki törvényhozás két ellenzéki képviselője bejelentette: kezdeményezhetik Rodrigo Duterte államfő leváltását, miután beismerte, hogy Davao polgármestereként saját kezűleg ölt meg embereket, akiket bűnözőnek tartott.

A június vége óta hivatalban lévő Duterte leginkább arról vált ismertté, hogy véres „drogháborút” hirdetett, lényegében szabad kezet adott a hatóságoknak és a lakosságnak, hogy megöljék azokat, akikről feltételezik, hogy kábítószeres bűncselekményt követhettek el. A törvényen kívüli hadjáratnak már több ezer halálos áldozata van.

Hétfőn egy üzleti találkozón maga az elnök hencegett azzal, hogy Davaóban motorral járta az utcákat, „kereste a bajt”, hogy ölhessen. Ezzel akart „példát mutatni” a rendfenntartó erőknek, hogy ők is hasonlóan járjanak el a feltételezett bűnözőkkel.

Leile de Lime ellenzéki képviselő azt mondta, a beismerés alapja lehet az elnök leváltására irányuló eljárás megindításának.

Ez a közbizalommal való visszaélés, és főbenjáró bűn. A tömeggyilkosság mégis csak súlyos bűncselekmény, és mint ilyen, az alkotmány értelmében jogalapot ad az elnök elmozdítására irányuló eljárás megindításához

– jelentette ki.

Duterte szövetségesei azonban azt mondták: még matematikai esélye sincs az ellenzéknek a sikerre, a 293 fős kongresszusban ugyanis alig ötven ellenzéki képviselő ül, az elnököt viszont csak kétharmados többséggel lehet leváltani.

Az üzleti találkozó szervezője, és az ország igazságügyi minisztere is azzal próbálta mosdatni az elnököt, hogy „valószínűleg lódított”, túlzott annak érdekében, hogy „üzenetét célba juttassa”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik