Nagyvilág

A tömeggyilkos Duterte most éppen Japánban veri szét a világot

Ismét az amerikai katonák távozásának szükségességéről beszélt szerdán Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök, aki Japánban tartózkodik hivatalos látogatáson.

Korábban az államfő azt mondta, hazájának nincs szüksége külföldi katonákra, hiszen nem készül háborúra, és már alig várja azt az időt, amikor egyetlen külföldi egyenruhás sem lesz az országban, és kizárólag Fülöp-szigeteki katonákat lehet látni. Duterte ezzel az elődje által kötött biztonsági megállapodás alapján az országában állomásozó mintegy ötvenezres amerikai katonai erőre utalt, amelynek szerepe kiegyensúlyozni Kína egyre növekvő katonai jelenlétét a térségben.

A múlt héten Kínában tárgyalva kijelentette, hogy hazája szakít a hagyományos szövetségesének számító Egyesült Államokkal. Szavait később szóvivője úgy tompította, hogy az államfő csupán országa független külpolitikájának kialakítására törekszik.

Ennek fényében szerdán Tokióban Duterte azt mondta: “Barátságban akarok lenni Kínával. Nincs szükség fegyverekre, rakétatelepítésre országomban. Nincs szükség arra, hogy bombázó repülőgépeket fogadjunk be a légikikötőinkben.”

Egyben azt is hangsúlyozta, hogy kínai látogatása a gazdaságról szólt, nem a biztonságról. Hozzátette, ha eljön az ideje, akkor a Fülöp-szigetek Tokió oldalára fog állni a Dél-kínai-tenger vitatott területeivel kapcsolatban.

A Fülöp-szigeteki államfő zavarba ejtő kijelentései nem kis fejtörést okoznak Abe Sindzó japán kormányfőnek, akinek szoros kapcsolatai vannak az Egyesült Államokkal és több más délkelet-ázsiai állammal, ellensúlyozandó Kína növekvő befolyását. Abe mindazonáltal, amikor találkozott Dutertével, üdvözölte partnere erőfeszítéseit, hogy javítson Kínához fűződő viszonyán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik