Külföld
BEIJING, CHINA - OCTOBER 20: Philippines President Rodrigo Duterte makes a speech during the Philippines - China Trade and Investment Fourm at the Great Hall of the People on October 20, 2016 in Beijing, China. Philippine President Rodrigo Duterte is on a four-day state visit to China, his first since taking power in late June, with the aim of improving bilateral relations.  (Photo by Wu Hong-Pool/Getty Images)

Putyint akarja barátjának a Fülöp-szigeteki diktátor

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 11. 28. 14:48

Oroszországhoz és Kínához közeledne inkább a Fülöp-szigetek, mivel a tömeggyilkos Rodrigo Dutertének nézeteltérései támadtak az Egyesült Államokkal.

A dél-kelet-ázsiai ország diktátora az orosz RT-nek adott interjújában elmondta, még nem állnak késznek új katonai szövetségeket kötni, de a jövőben nem zárja ki ennek a lehetőségét.

Az ’50-es években aláírtunk egy szerződést, ami nem teszi lehetővé, hogy most új szövetséges után nézzünk

– utalt Duterte az amerikaiakkal kötött 1951-es kölcsönös védelmi szerződésre.

Fotó: Getty Images Hungary
Fotó: Getty Images Hungary

De várom, hogy együttműködhessek barátaimmal, Kínával és Oroszországgal, hogy békésebbé tegyük a világot.

Az Egyesült Államok úgy döntött, felfüggeszti a fegyverkereskedelmet velünk, én pedig azt mondtam, van egy barátom, akinek sok van.

Haragjának adott hangot az amerikai megszállás idején történt atrocitások miatt, beleértve a mészárlásokat, és feltette a költői kérdést, miért kellene hazájának továbbra is az ő politikájukat követni. Alig két hónapja egyenesen a pokolba küldte Obamát.

Mint fogalmazott, a múltbéli sérelmek mellett boldogtalanná teszi, ahogy az Egyesült Államok parancsolgat neki és fenyegeti őt.

Minden alkalommal, amikor az USA elmarasztal minket, hozzáteszik: ‘ha nem teszed ezt, ha nem teszed azt, ha megteszed, megszakítjuk az együttműködést.’

Mivel belefáradt az apáskodásba, találkozót kért Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel, akivel a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének októberi konferenciáján tárgyalt is.

Fotó: Getty Images Hungary
Fotó: Getty Images Hungary

Elmondtam a problémám, és közöltem vele, nem kérek semmit. Az országom önmaga is képes a túlélésre. De szerettem volna, ha tudja, hogy közelebb szeretnénk kerülni hozzájuk és Kínához, mert utálom, ahogy Amerika kezel minket.

Duterte azt állítja, Medvegyev megértő volt vele, mondván ilyenek az amerikaiak és felajánlotta segítségét nekik.

Duterte októberben Kínába is ellátogatott, hogy barátkozzon Hszi Csin-ping elnökkel. A két ország főként a területi viták miatt sosem volt egymással jó szövetségben, de a diktátor szerint Hszi nagyon jó srác, aki felfedezte, hogy a két ország sok kölcsönösen előnyös együttműködési esélyt szalasztott el a múltban.

Fotó: Getty Images Hungary
Fotó: Getty Images Hungary

Az interjúban még egyszer kihangsúlyozta, tényleg nem akar semmi konkrétat Hszitől, Medvegyevtől és Vlagyimir Putyintól, csak baráti jobbot nyújtott feléjük.

Egyszer sem hangoztattam, hogy ezt akarom, vagy azt akarom. A barátaik szeretnék lenni, hogy megmutassam a világnak, nem zárkózom el a többi országtól, hogy együtt tudok működni másokkal, mert szuverén állam vagyunk. Üzletelnünk és diplomáciai kapcsolatot kell kialakítanunk mindenkivel.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint egyébként a Fülöp-szigetek továbbra is az amerikaiakhoz közeledne inkább.

Ez azért van, mert 50 évig kolónia voltunk. Nem szabadna, hogy meglepjen bárkit, beleivódott a filippínók vérébe. De próbálom megértetni velük döntésemet, és úgy érzem, szívükben már érzik, miért teszek így.

Duterte kijelentette, egy nemzet koldusai sem lesznek.

(Independent, RT)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.