Nagyvilág

Amerika szerint a szíriai rezsim és Oroszország sem akar az Iszlám Állam ellen harcolni

Élesen bírálták, hogy a kormányerők túl könnyen feladták Palmürát, és inkább az ellenzék eltiprására koncentráltak.

A szíriai kormányerők túl könnyen feladták Palmürát – emiatt bírálta az amerikai védelmi minisztérium szóvivője az Aszad-rezsimet. Jeff Davis szerint ezzel lehetővé tették, hogy az Iszlám Állam fegyveresei rátegyék a kezüket a városban lévő fegyverekre és hadianyagra.

Úgy tűnik, az Oroszország támogatását élvező rezsim annyira Aleppóra összpontosít, hogy elfelejtettek belenézni a visszapillantó tükörbe

– mondta Davis. Hozzátette: Palmüra visszahódítása az Iszlám Állam egyik legjelentősebb ellentámadását jelenti. A szélsőségesek páncélosokat és tüzérségi ütegeket is zsákmányolhattak a szíriai kormányerők gyors távozása miatt.

A világörökség részeként számon tartott romvárost először tavaly májusban foglalták el a terroristák. A kormányerők kilenc hónappal ezelőtt, orosz segítséggel foglalták vissza, vasárnap viszont újra a szélsőségesek kezére került.

Oroszország az amerikai együttműködés hiányát okolta Palmüra elestéért. John Kirby, az amerikai külügy szóvivője viszont azt mondta: valójában sem a szíriai rezsim, sem Oroszország nem akar az Iszlám Állam ellen harcolni, beérik az ellenzék eltiprásával, akárhány ember életébe is kerül ez. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik