Külföld
President Barack Obama talks on the phone with FEMA Administrator Craig Fugate to receive an update on Hurricane Matthew, Oct. 8, 2016. The President spoke from his home in Chicago, Ill.
(Official White House Photo by Pete Souza)

Obama óvott az USA és az iszlám közti háborútól

24.hu
24.hu

2016. 12. 07. 14:58

Megvédte mindazt, amit a terror ellen tett és kárhoztatta a republikánus Kongresszust, mert nem zárhatta be miattuk a guantánamói börtönt.
Korábban a témában:

Védelmébe vette terrorellenes politikáját a nemzetbiztonságról szóló utolsó elnöki beszédében kedden Barack Obama leköszönő amerikai elnök. Ennek lényege Obama szerint az amerikai értékek tiszteletben tartása, a kínzás elutasítása és a nagyobb létszámú amerikai csapatok bevetésének elkerülése volt.

A távozó elnök a különleges hadműveletekkel foglalkozó főparancsnokság tampai támaszpontján mondott beszédet. Hosszasan érvelt a pilóta nélküli robotrepülők és az amerikai kommandósok bevetése mellett, és elutasította a szárazföldi csapatok olyan bevetését, mint ahogy azt elődje tette Afganisztánban és Irakban. Szerinte tiszteletben kell tartani a muszlimok jogait, a terroristákat pedig polgári bíróságok előtt kell felelősségre vonni. Érvelése szerint

Úgy is elfoghatjuk ezeket a terroristákat, ha közben hűek maradunk önmagunkhoz.

Fontosnak tartotta, hogy a terroristák azt hirdetik magukról, az iszlám nevében lépnek fel, ám egyáltalán nem “a világon élő több mint egymilliárd muszlim nevében beszélnek”. Hozzátette, ezek a terroristák “nem szólnak az amerikai muszlimok nevében sem, akik közül sokan az Egyesült Államok hadseregének egyenruháját viselik”.

Az elnök szerint, ha megbélyegzik a jó és hazafias muszlimokat, ezzel csak a terroristákat segítik, hiszen a terroristák erre hivatkozva követnek majd el még több támadást. Mint mondta:

ha így cselekszünk, akkor ez háború az Egyesült Államok és az iszlám között, és nemcsak egyre több amerikait veszítünk el majd terrormerényletekben, hanem szem elől veszítjük majd az elveket is, amikért küzdünk.

Védelmébe vette a terrorizmus gyanújával elfogottak kínzásának betiltását és kárhoztatta a kongresszust, mert nem tette lehetővé számára a guantánamói börtön bezárását, felszámolását. Guantánamót, pontosabban a fogolytábort, a “nemzeti becsületünkön esett foltnak” nevezte.

A terrorfenyegetés természetéről szólva kifejtette, hogy “az erőszakos szélsőségesség még évekig velünk marad”, és hogy a terroristák “nem jelentenek egzisztenciális fenyegetést” az Egyesült Államok számára. Azt is elmondta, hogy a terrorellenes háború valószínűleg nem végződik “egyértelműen meghatározható győzelemmel”.

Obama elismerte, hogy nem volt igazán sikeres az Iszlám Állam elleni harcban, de ezért egy tizenöt évvel ezelőtt, a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után hozott törvényt okolt, és ismét a kongresszust tette felelőssé, amely szerinte elmulasztotta a mai valósághoz igazítani a törvényt. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.