Nagyvilág

Eltűnhet az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam a végnapjait éli, ezt jelzi a dzsihadista szervezet síita zarándokok ellen elkövetett legutóbbi támadása is, jelentette ki pénteken az iráni elnök az előző napi, legalább 75 ember életét kioltó iraki merényletre utalva.

Ez a gyilkos támadás azt mutatja, milyen kétségbeesettek a terroristák, és milyen kilátástalanná vált a helyzetük, hangsúlyozta Haszan Róháni a sajtónak nyilatkozva.

Az iráni elnök elmondta: kormánya biztos benne, hogy a terrorcsoport és követői elleni “végső győzelem” és ezzel az IÁ megszűnése nagyon közel van.

Az iráni vörös félhold adatai szerint az iraki fővárostól, Bagdadtól 95 kilométerre délre található Hillában végrehajtott támadásban legalább 75-en, többségükben iráni zarándokok vesztették életüket, és 30-an megsebesültek. A súlyos égési sérülések miatt sok holttestet egyelőre nem tudtak azonosítani. Csütörtök estig csupán 24 iráni áldozat nevét sikerült megállapítani. A merénylet elkövetőjeként a szunnita Iszlám Állam jelentkezett, amely a síitákat eretnekeknek tartja.

A zarándokok előzőleg egy vallási ünnepen vettek részt a síiták szent városának számító iraki Kerbelában, és hazafelé tartottak egy buszkonvojjal.

Az iráni elnök egyúttal azt kérte pénteken Iraktól, hogy “határozottabban lépjen fel az ilyen embertelen cselekedetek végrehajtói ellen”.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik