Nagyvilág

Újabb fogoly távozik Guantánamóról

Szabadon engedtek egy jemeni foglyot Guantánamóról, akit átszállítanak a Zöld-foki szigetekre, így már csak 59 személy maradt a Kuba területén lévő amerikai fogolytáborban – derült ki vasárnap az amerikai védelmi minisztérium közleményéből az MTI szerint.

A jemeni Savki Avad Balzuhairt annak a folyamatnak a részeként szállítják egy másik országba, amelynek keretében a még hivatalban lévő amerikai kormányzat be akarná zárni a büntetés-végrehajtási intézetet.

A vádemelés nélkül fogva tartott Balzuhairt 2002 őszén fogták el Karacsiban a pakisztáni hadsereg katonái egy, az al-Kaida terrorszervezethez tartozó csoport elleni akcióban. Feltételezték, hogy e csoport merényletet tervezett a Karacsiban állomásozó amerikai erők ellen.

A Pentagon vasárnapi közleményében köszönetét fejezte ki a Zöld-foki szigetek kormányának azért a “humanitárius gesztusért”, amellyel befogadták az országba a jemeni férfit. Szabadon bocsátását a minisztérium hivatalosan azzal indokolta, hogy további fogva tartása a Kubában lévő támaszponton “már nem szükséges az Egyesült Államok biztonságával szembeni állandó fenyegetettség elleni védelem szempontjából”.

Nem teljesült az elnök ígérete

A tisztségéből januárban távozó Barack Obama amerikai elnök 2008-as kampányában azt ígérte, hogy bezárja az eljárás nélküli fogva tartásokról és kínzásokról elhíresült börtönt. A múlt hónapban a hamarosan távozó elnök sajnálattal volt kénytelen beismerni, hogy e törekvése kudarcot vallott.

Már elejétől fogva sejteni lehetett, hogy nincs sok esély a vonakodó kongresszuson keresztülvinni bármilyen, Guantánamo bezárására vonatkozó törvénytervezetet. A republikánusok ellenezték, hogy a guantánamói foglyokat amerikai börtönökbe szállíttassák át, és a mostani elnökválasztáson győztes Donald Trump meg is ígérte, hogy fennmarad a kubai területen lévő börtön.

Obama ezért jobb híján megpróbálja elérni legalább azt, hogy mandátuma lejártáig a lehető legalacsonyabbra csökkentsék az ottani foglyok számát. Guantánamóban – ahol egykor 800 foglyot tartottak elzárva – a kormányzat nagyjából 20 körülire szeretné csökkenteni a rabok számát. Mintegy harminc foglyot külföldi országok hajlandóak befogadni.

A kubai területen lévő Guantánamo katonai támaszpontján a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után hozta létre a börtöntelepet még George W. Bush kormányzata

Ajánlott videó

Olvasói sztorik